eur:
393.85
usd:
365.09
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Budapest: az ősz és a tél elszállt, javulás csak jövő nyárra várható

A fővárosi turizmus 90 százalékát a külföldiek teszik ki, és ha nem érkezik támogatás, még nagyobb bajban lehet Budapest, véli a fővárosi illetékes. A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója szerint modellváltás nélkül a budapesti turizmus nem fogja túlélni a koronavírus-járvány miatti válságot

Mint ismert, kritikus helyzetben van a hazai turizmus: a koronavírus-járvány hatására a KSH adatai szerint a külföldi vendégéjszakák száma 99, a belföldieké pedig 95 százalékkal esett vissza 2020 áprilisában az egy évvel korábbihoz képest, míg a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 97 százalékkal volt kevesebb. A nyár végére javult ugyan a helyzet, de a statisztikai adatok továbbra is siralmasak: a külföldi vendégek száma 73 százalékkal esett vissza augusztusban az előző évihez képest, a legnagyobb mértékű visszaesés (85 százalék) pedig Budapesten történt – emlékeztet az Index.

A koronavírus legnagyobb vesztese kétségkívül a főváros, elvégre a külföldi turisták nagy része ide érkezik. „Az idelátogatók csaknem kilencven százaléka más országból érkezik. A nyáron elindult egy nagyon lassú javulás, érkeztek csoportok, hátizsákos, autós turisták, de a szeptemberi határzár ismét ellehetetlenítette a helyzetet. Reménykedtünk, de az újabb korlátozások azt jelentik, hogy

az ősz és a tél is elszállt”

– mondta a portálnak Faix Csaba. A Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. (BVA) és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője szerint legkorábban a jövő nyár elejére várható javulás, és csak jövő ősszel lesz újra szemmel látható a budapesti turizmus. Úgy véli, a kormányzat egyedüli céljának a munkahelymegtartásnak kell lennie a következő hat-kilenc hónapban. Ugyanis szerinte a fővárosnak nincs meg az eszköze és a pénze sem arra, hogy ezt a feladatot átvállalja.

Megbukott a Restart Budapest

Az Index megjegyzi, a főváros próbálkozott a belföldi turizmuson lendíteni, ezért is indította el a Restart Budapest kártyát, amely jó szállodaajánlatot, ingyenes strandbelépőt is tartalmaz, de a kedvező visszajelzés ellenére elmaradt a várt siker. Ebben közrejátszott, hogy a nyáron indult el, és a legtöbben a Balatont választották a főváros helyett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×