INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

maszk

import

eurostat

koronavírus

Védőmaszkos nő sminkeli magát a londoni metrón munkába menet 2020. augusztus 4-én. Míg a kormány arra ösztönzi a briteket, hogy használják a tömegközlekedést és térjenek vissza munkahelyükre, egy friss felmérés szerint a koronavírus-járvány miatt a dolgozók 45 százaléka továbbra is otthonról dolgozik.

Magyarország bő 80 milliárd forintért importált maszkot az első félévben

Infostart

Tizennyolcszorosára ugrott az idén a tavalyi évhez képest az egészségügyi maszkok behozatala az Európai Unióba, Kína az ide irányuló, robbanásszerűen felfutó importban is 62,3-ról 92,3 százalékra növelte részesedését. Magyarország 81,4 milliárd értékben vásárolt maszkot 2020 első felében.

Egy magyarnak átlagosan 8280 forint értékben importált egészségügyi maszkot Magyarország 2020 első félévében – derül ki az Eurostat összeállításából.

Az magától értetődő, hogy a pandémia miatt visszaeső világkereskedelemben a maszk azon termékek egyike, amelyeknek megnőtt a forgalmuk. Az Eurostat a tavalyi és az idei év első hat hónapját összevetve arra jutott, hogy

az EU-ba irányuló maszkimport 800 millió euróról 14 milliárdra, azaz a 18-szorosára ugrott.

Németország importált a legnagyobb értékben (4,4 milliárd euróért), Magyarország 226 millió eurót adott erre, ez 360-as árfolyamon 81,4 milliárd forint.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Figyelemre méltó a régiónkban, hogy a nálunk sokkal népesebb Lengyelország alig költött többet maszkimportra, mint mi (Ausztria meg is előzte), Szlovákia viszont csak a miénk harmadáért importált maszkot.

Egy főre vetítve magasan Luxemburg importált a legnagyobb összegben (121 euró), a második Belgium kevesebb, mint feleennyit (53 euró), Magyarország 23 euróval (8280 forint) a középmezőnyben van. Bulgária csupán 3 euró/fő értékkel áll az utolsó helyen.

Az európai piacot korábban is Kína uralta, az importrobbanással viszont egyeduralkodó lett: a tavalyi vizsgált időszak 62,3 százalékos részesedését az idei első félévben 92,3-ra növelte, ezzel mindenki mást marginalizált az Unióba irányuló maszkimportban.

Forrás: Eurostat
Forrás: Eurostat

Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018