eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Forrás: Pexabay.com

Egy városnyi online vásárlót "termelt ki" a koronavírus

A GKI Digital Pénzügyi Körkép 2020 adatait elemezve Madar Norbert az InfoRádióban közölte: hiába emelkedik a lakossági készpénz mennyisége, a kártyás vásárlások száma nő dinamikusan.

Tízből négy ember változtatott fizetési szokásain a koronavírus hatására – derül ki a GKI Digital Digitális Pénzügyi Körkép 2020 című kutatásából, amelynek részleteiről a vállalat vezető tanácsadója, Madar Norbert beszélt az InfoRádióban.

"Az érintésmentesség jegyében

nagyon sokan áttértek a kártyás vásárlásra, még bolti környezetben is.

Az online vásárlás pedig megerősödött, a kényelmessége és gyorsasága miatt is" – mondta.

Az élelmiszerbolti vásárlások 20-30 százaléka volt kártyás a járvány előtt, ez a szám márciustól júniusig stabilan mozgott 50 százalék körül, azaz minden második tranzakció kártyás volt. A nyár folyamán volt valamennyi "visszarendeződés", de nem az eredeti szintre.

"Az online vásárlásoknál még nagyobb volt az ugrás. Eddig a vásárlások 70 százaléka volt utánvétes, ez visszazuhant 55-60 százalékra, azaz egyre többször nemcsak hogy kártyával, hanem előre is fizet a magyar vásárló online környezetben" – mutatott rá a gyors attitűdváltozásra Madar Norbert.

A tanulmány azt is megállapította, hogy ma Magyarországon a felnőttek körében több mint 3,35 millió online vásárló van.

"Ez a szám 50 ezer fővel bővült a koronavírus megjelenése óta. Az így kialakuló kör pénzügyi tudatossága is már formálódik, és

van 500 ezer olyan ember, aki rendszeresen vásárol online, és elektronikus úton fizet a vásárolt áruért"

- tette hozzá.

Hogy a járvány visszaszorítja-e a készpénz népszerűségét, abban Madar Norbert kettős trendet lát.

"A forgalomban lévő készpénzállomány évről évre növekszik. A vásárlási céllal felhasznált készpénz aránya viszont gyakorlatilag stagnál vagy nagyon pici mértékben növekszik, miközben az elektronikus tranzakciók száma és aránya folyamatosan és dinamikusan nő, ezt a folyamatot pedig csak gyorsította a koronavírus" – mondta Madar Norbert.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×