eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels.com

Nem jött be a jóslat, nagyot szakítottak a biztosítók

A biztosítók díjbevétele kissé nőtt az első félévben, a kárkifizetések volumene viszont csökkent, főleg az autós biztosításoknál. A cégek az első félévben rekord profitot értek el a nem életág eredményessége miatt.

A biztosítási szektort nem viselte meg a koronavírus-járvány a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A biztosítók díjbevétele 613 milliárd forintra hízott az első hat hónapban, ez 3,6 százalékkal magasabb a tavalyinál – írja a Napi.hu.

Az életágnál ugyan csak minimális volt a növekedés, de ezzel is elégedett lehet a piac annak tükrében, hogy a járvány miatt tavasszal a személyes értékesítés jóformán leállt, és a nehezebb anyagi helyzetbe került ügyfelek csökkenhették vagy szüneteltethették a befizetéseket.

Az egyszeri díjas szerződésekből több mint 18,5 ezret töröltek az idén. A nyugdíjbiztosítás viszont a koronavírus-járvány idején is jól fogyott, csaknem 18 ezer új szerződés jött létre az idén, így a félév végén már 360 ezernél is több élő nyugdíjbiztosítás volt az országban.

Nem lehet panasz

A díjbevételek az élet ágon a nyugdíjbiztosításoknál és a unit linked biztosításoknál nőttek nagyobb mértékben. Előbbiek esetében már csaknem 52 milliárd forint megy be fél év alatt, ami 18,2 százalékos növekedés éves összevetésben.

A nem élet ágon összességében véve 6 százalékos díjbevétel-növekedés volt, amihez számos termék hozzájárult.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) díjbevétele is halad az idén az újabb történelmi rekord felé, hiszen 8 százalékkal folyt be több pénz a biztosítókhoz, mint tavaly. A casco-piacra sem lehet panasz, a biztosítók díjbevétele ugyanis 10,5 százalékkal nőtt.

Ellentmondások és rekord profit

Miközben a kgfb átlagdíja az MNB adatai szerint csaknem 5, a cascóé pedig 6,8 százalékkal nőhetett tavalyhoz képest, a biztosítók kárkifizetései erősen visszaestek. Tavasszal az autósok ritkábban használták a járműveiket, ez pedig a kárstatisztikákon is látszik. A gépjármű-felelősségbiztosításoknál a bruttó kárráfordítás több mint 12 százalékkal csökkent 2019-hez képest, a cascónál pedig több mint 4 százalékos visszaesést mértek.

A kárhányadok is csökkentek. A 2016-ban még 60 százalékos vagy afölötti kárhányaddal operáló kgfb-üzletágban ez a mutató 33 százalékosra süllyedt. A cascónál 55–60 százalék közötti szintről esett 50 százalék alá a hányados. A gazdasági portál megjegyzi, mindez ellent mond annak, amit tavasszal állítottak a szakértők, miszerint

néhány hónapnyi csökkentett autóhasználat még nem okoz komolyabb változást a kárfizetéseknél, így nem indokolt az árcsökkentés.

A csökkenő kárhányad és a növekvő díjbevétel egyértelmű következménye, hogy az első félévben a biztosítási piac nyeresége megugrott. A nettó eredmény 50,35 milliárd forint lett, ez 27 százalékkal magasabb a tavalyinál, és rekordnak számít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×