eur:
394.9
usd:
371.59
bux:
66333.13
2024. április 16. kedd Csongor
Budapest, 2013. augusztus 11. A K&H Bankcsoport székháza, valamint a Morgan Stanley amerikai multinacionális pénzügyi szolgáltató vállalat budapesti irodaháza a Lechner Ödön fasorban. MTVA Fotó: Váli Miklós
Nyitókép: Váli Miklós

Óriási fejlesztés helyszínéül szemelték ki Budapestet

A Morgan Stanley magyarországi technológiai részlege az elmúlt 14 év alatt kétezer fős kirendeltséggé nőtt, amelyben számos informatikai fejlesztést végeznek, a részvénykereskedési üzletág világelsőnek számító online platformját is Budapesten fejlesztik.

Dave Atheis, a Morgan Stanley magyarországi technológiai részlegének vezetője a Világgazdaságnak elmondta: a budapesti kirendeltségen dolgozók fele informatikai szakember, akik a befektetési bank alapfolyamataiért és a digitális fejlődésért felelősek. Hangsúlyozta, hogy

a technológia többé nem back office funkció a bankszektorban, hanem már a stratégiai tervezésnél kulcsszerepet kap.

A technikai fejlettség dönti el, mely vállalkozások, intézmények tudnak vezető szerepben maradni az iparágukban. Így van ez a bankszektorban is, ahol a gyorsaság, a megbízhatóság, a biztonság és a megfelelő vállalatirányítás alapvető és kötelező kompetencia.

A szakember kiemelte: részvénykereskedési üzletáguk világelső, és ezen a területen az elektronikus kereskedési platformjuk az egyik legfőbb versenyelőnyük. Jelenleg a felhőalapú megoldások integrációján dolgoznak - tájékoztatott Dave Atheis. Rámutatott, hogy a mesterséges intelligencia és az automatizáció kivált bizonyos munkafolyamatokat, és a dolgozók magasabb hozzáadott értéket termelhetnek.

Jelezte, hogy ugyanakkor a kockázatmenedzsment, a belső audit és a treasury területén a legkevesebb a lehetőség az automatizációra, de az informatika és a tanácsadás sem helyettesíthető robotokkal.

Dave Atheis úgy vélte, néhány éven belül a pénzügy világában is sok munkakörben elengedhetetlenek lesznek a frissdiplomások részéről az alapvető informatikai, digitális és programozási készségek. A Corvinus Egyetem és a Morgan Stanley között régóta fennálló együttműködés jó példa arra, hogyan készítik fel a következő nemzedéket a pénzügy új, digitális korszakára. Más intézményekben, például a BME-n is kialakítottak IT-laborokat, és támogatják a magyar egyetemeket a tudományos versenyeken való részvételben. A gyakornoki programjaikban folyamatosan száznál több gyakornok dolgozik a vállalatnál, ebből a technológiai részlegnél ötvenen vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×