eur:
395.65
usd:
372.03
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
A Malév repülőgépei parkolnak a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, miután a légitársaság leállt és bejelentette az összes járatának törlését. A cég igazgatósága a kár minimalizálása érdekében elrendelte a magyar nemzeti légitársaság üzemszerű működésének beszüntetését. A döntés értelmében február 3-án 06:00 órától, 66 évnyi csaknem folyamatos működés után, nem szálltak fel Malév repülőgépek.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Egy lépéssel közelebb a pénzükhöz a pórul járt Malév-utasok

A magyar légi társaságot már felszámolták, de az utasok pénze, mintegy ötmilliárd forint a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetségnél ragadt. Nyolc év után született megállapodás.

Az Európai Utazási Irodák Szövetsége, az ECTAA (The European Travel Agents' and Tour Operators' Associations) egyezségre jutott a volt Malév-utasok kártérítési ügyében. A szervezet hétfőn írta alá a megállapodást a légitársaságokat tömörítő IATA (Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség - International Air Transport Association) szervezetével arról, hogy visszafizetik a le nem utazott Malév-jegyek árát az utazási irodáknak, akik majd továbbutalják ezt a pórul járt utasoknak – értesült a napi.hu.

A Malév Zrt. csődje idején, 2012. február elején megközelítőleg 5 milliárd forintnyi össze ragadt be a IATA-nál, csakhogy a szervezet eddig húzta-halasztotta az összesen 15,7 millió dollár kifizetését. Több ezer utas próbálta meg visszakapni befizetett, de le nem utazott repülőjegyének árát, de a IATA nem utalta vissza arra hivatkozva, hogy több hitelező is igényt tart erre az összegre.

A magyarországi utazási irodák 2015-ben bíróságra vitték az ügyet, és egy amszterdami bíróság 2018 augusztusában úgy döntött: a befizetett repülőjegyek 72 százalékát, vissza kell fizetni az utazási irodáknak, vagyis az utasoknak. Az IATA azonban állította, hogy az összeg jelentős részét (11,4 millió dollár) már átutalta egy ügyvédi irodának, a fennmaradó összeget pedig azoknak az utazási irodáknak tették félre, amelyek nem tömörültek pertársaságba.

Most a megállapodás révén mégis visszafizethetik a jegyek árát, de az egyezség részletei nem ismertek, így az sem, hogy az utasok mikor juthatnak hozzá a nyolc éve várt pénzükhöz.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×