eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Megkaphatják pénzüket a Malév-utasok

Visszajuttatja a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) a nála lévő Malév-pénzeket, így lehetővé válik, hogy az utazási irodákban vásárolt, de a csőd miatt már fel nem használható repülőjegyek után kártérítést kaphassanak az utasok - közölte a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége.

Ezzel az utasok legnagyobb csoportja jut pénzhez, hiszen a repülőjegyek 70-75 százalékát az utazási irodák értékesítik. Magyarországon ez a kedvező fordulat csaknem 200.000 utast is érinthet - írja közleményében a szervezet.

Molnár Gabriella, a MUISZ elnöke az MTI kérdésére azt közölte: 450-600 millió forint közötti összegre számítanak.

A szervezet elnöke elmondta: az utazási irodáknak kéthetente kötelező átutalniuk egy központi bankszámlára az előző két hétben eladott repülőjegyek árát, innen kapják meg a légitársaságok. Ennek értelmében a január 15. és 30. közötti eladásokat február 15-ig át kellett utalniuk, függetlenül attól, hogy a megvásárolt jegyek leutazhatóak voltak-e vagy a Malév február 3-i leállása után már nem.

A pénz azokat az utasokat illeti meg, akik január 15. és 30. között vettek Malév-jegyet, amit már nem lehetett leutazni vagy átfoglalni - közölte Molnár Gabriella.

Elvi egyezség született arról, hogy ez az összeg nem illeti meg a Malévot, mert már nem tudott teljesíteni, így a pénz visszafizethető az irodáknak - mondta el a MUISZ elnöke, hozzátéve, hogy az irodák a pénzt továbbadják majd az utasoknak.

Közleményében a MUISZ kiemelte azt is: a szövetség és a Repülőjegy-értékesítő Irodák Magyarországi Egyesülete (IRIME) hét hónapos küzdelme járt sikerrel.

Hangsúlyozták: a MUISZ négy évtizedes szakmai tapasztalata és nemzetközi kapcsolatrendszere nagyban segítette a tárgyalások sikerét, amelyet európai szinten is támogatott a kontinens szakmai egyesülése, az ECTAA. A szövetség emellett köszönetét fejezte ki a Pákay ügyvédi irodának a nemzetközi jogi eljárásban nyújtott közreműködéséért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×