eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Drónnal készült kép üres napágyakról újranyitás előtt a toszkán tengerparton Viareggio város közelében 2020. május 28-án, a koronavírus-járvány idején. Olaszországban a járványügyi intézkedések feloldásának harmadik szakaszában május 25-től engedélyezték a tengerparti strandok újranyitását a strandolók közötti minimum 5 méteres távolság szigorú betartásával.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Fabio Muzzi

Mediterrán tengerparton pihennék ki a karantént a magyarok

A foglalások alapján sok magyar a koronavírus-járvány idején is egy mediterrán tengerparton akar nyaralni idén - mondta az InfoRádiónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. A charterjáratok hamarosan újraindulnak. Hozzátette: a biztonság iránti igény tovább erősíti az utazási irodák versenyelőnyét a személyes utazásszervezéssel szemben.

Az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az érdeklődés a külföldi tengerparti nyaralások iránt, ezért kifejezetten értékelte a szakma azt a hivatalos bejelentést, hogy a világ bármely pontjáról hazatérő magyar állampolgároknak nem kell 14 napra karanténba vonulniuk - mondta az InfoRádiónak Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. Közölte: az irodák már ezt megelőzően is rendelkeztek néhány tízezer fős rendelésállománnyal, de Szijjártó Péter bejelentése óta ezek konkrét foglalásokban is realizálódnak.

Szavai szerint ilyenkor leginkább a mediterrán tengerparti üdülőhelyek iránt érdeklődnek az utazók, ezért az irodák is úgy terveztek, hogy amennyiben azt az egészségügyi és adminisztratív szabályok lehetővé teszik, beindítják a közvetlen charterjáratokat ezekre az üdülőhelyekre.

"Július elején először Görögországba fognak indulni a járatok"

- mondta Molnár Judit. A görög célállomások között Kréta, Korfu, Rodosz, Zákinthosz, Kefalónia szerepel. Ezt követően várható a török járatok beindítása, majd augusztus elején az irodák szervezésében már Tenerifére és Egyiptomba is el lehet majd jutni.

"Európa minden nemzetállama azt promotálja, hogy ebben az évben mindenki maradjon a saját hazájában. Mi azt tapasztaltuk - mivel folyamatosan kapcsolatban vagyunk a külföldi kollégákkal -, hogy

Magyarországhoz hasonlóan más országokban is tervezik a külföldi, leginkább a tengerparti nyaralásokat"

- mondta Molnár Judit. Az érdekképviselet által végzett összehasonlító árelemzésekből is kiderül, hogy a külföldi nyaralás gyakran versenyképes a belföldi utazásokkal.

Patthelyzet

Egyelőre megjósolhatatlan a szóvivő szerint, hogy milyen eredménnyel, bevételekkel számolhatnak az utazási irodák, mivel a pandémia miatti leállások rendkívül nehéz helyzetbe hozták őket. Számtalanszor szembesültek azzal, hogy az utazási iroda - mint a szolgáltatás közvetítője - átutalta külföldre a szolgáltatásokat közvetlenül nyújtóknak, a légitársaságoknak, hajótársaságoknak, szállodáknak a tervezett utazásra a pénzt, de a meghiúsult utak után nem kapták vissza a befizetett összegeket. Gyakran egy évig érvényes vouchereket kaptak ehelyett. Ugyanakkor az utazási irodákra vonatkozó fogyasztóvédelmi jogszabályok alapján 14 napon belül vissza kell utalniuk az utazó által befizetett összeget, ha az utazás ellehetetlenül.

"Ez eléggé patthelyzet, mivel egy olyan összeget kell visszafizetniük az irodáknak, amellyel nem rendelkeznek"

- mondta Molnár Judit.

Beszélt arról is, nem tudja, hogyan alakul a irodák jövője. Azt viszont hangsúlyozta, hogy az irodák működéséhez előírt vagyoni biztosíték és hazaszállítási biztosítás mindenféleképp az utazók biztonságát szolgálja. Az elmúlt években a megváltozott geopolitikai viszonyok között már a koronavírustól függetlenül is azt tapasztalták az irodák, hogy az egyéni utazásszervezéssel szemben felértékelődött az irodák nyújtotta biztonság, és az utazók jelentős része tért vissza a szolgáltatásaikhoz.

"Az irodák napi szinten tartják a kapcsolatot a külföldi partnerekkel, légitársaságokkal, szállodákkal, a helyi utazási irodákkal és idegenvezetőkkel, így naprakész információkkal rendelkeznek a célállomásokról, és szükség esetén bármikor be tudnak avatkozni - tette hozzá Molnár Judit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×