eur:
394.4
usd:
362.96
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Jelentősen nőtt a munkában töltött idő Magyarországon

Míg tíz éve még harminc évet sem töltött egy magyar munkában, addigra most ez a szám már a 34 évet is meghaladta.

A várható munkában töltött időt vizsgálta az Európai Unióban az Eurostat, és a teljes átlag 2019-ben 35,9 év volt. Az emelkedés az előző évhez képest 0,2 év, 2000-hez képest viszont 3,6 év. A nemek között kiegyenlítődés folyik, 2000-ben még 7,1 év volt az eltérés a nők javára, tavaly már csak 4,9 évvel volt kevesebb a nők várható munkában töltött ideje.

Az uniós tagállamok között is nagy az eltérés, a lista egyik végén Olaszország áll 32 évvel, a másikon pedig Svédország 42 évvel (a vizsgált EU-n kívül országoknál még nagyobb a kilengés, mert Törökországban 29,3, Izlandot pedig 45,8 évet mértek).

Magyarország az utóbbi években sokat zárkózott fel a listán: 2010-ben még csak 29,2 évet töltöttek munkában a magyarok, míg tavaly már 34,4 évet,

ez a második legjelentősebb emelkedés Európában,

csak Máltán volt nagyobb a változás, ott több mint hat évvel nőtt a munkában töltött idő.

Az EU-ban a legtöbbet, 42 évet a svédek dolgoznak, majd 41, illetve 40 évvel Hollandia és Dánia következik a listán. A legkevesebbet az olaszok (32 év), a horvátok (32,5 év) és a görögök (33,2 év) dolgoznak. A magyar adat a 18. az uniós listán, másfél évvel kevesebb, mint az EU-átlag.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×