INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

agrárminisztérium

üvegház

mezőgazdaság

ledó ferenc

fruitveb

zöldség

gyümölcs

támogatás

Somogyi Lilla szakkertész a Veresi Paradicsom Kft. üvegházában Veresegyházon 2020. március 4-én. A hidrokultúrás üvegházban, tiszta természeti metódussal, biológiai növényvédelemmel, fenntartható környezetbarát módon, magas beltartalmi értékű koktélparadicsom különlegességeket termesztenek. Ezen a napon a cég kutató-demó üvegházában világűrben járt paradicsommagokat vetettek el. Az űrmagok a NASA kutatási projektjéből kerültek Magyarországra Schuminszky Nándorhoz, a Magyar Asztronautikai Társaság elnökségi tagjához, aki felajánlotta a különleges magokat a Veresi Paradicsomnak, ahol a szakszerű vetés után folyamatos kontroll alatt fejlődnek palántává, és növekednek majd.

Több tíz milliárdos lökés a magyar kertészeteknek

Infostart / MTI

Mintegy hatvanmilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium múlt héten bejelentett rendkívüli támogatási programjának köszönhetően.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: a rendelkezésre álló harmincmilliárd forintos keret ötvenszázalékos önerővel számolva hozzávetőlegesen

hatvanmilliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá.

Előzetes felméréseik szerint ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi majd ki, a fennmaradó részből pedig tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek. A szakemberek szerint bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek – a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást –, a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat.

„Reményeink szerint úgy írják majd ki a pályázatokat, hogy az üvegházakkal, valamint a tárolókkal kapcsolatos komplex fejlesztés támogatható legyen, ne kelljen az építésre és a technológiára külön pályázni” – mondta, megjegyezve, hogy ez a korábbi felhívásokhoz képest nagy könnyebbséget jelentene.

A legkorszerűbb, minden szükséges technológiai elemet tartalmazó üvegház létesítése hektáronként négyszázmillió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett

újabb százhektárnyi, korszerű üvegház épülhet

– mondta.

Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy a beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi-téli időszakban is biztosított legyen. Az importot vélhetően így sem lehet majd teljesen kiváltani, a piacot azonban

a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők

– hangsúlyozta. A hajtatott termények: a paprika és a paradicsom mellett igaz ez a gyökérzöldségekre és hagymafélékre is. Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is – jegyezte meg a Fruitveb elnöke –, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is fel tudja venni a versenyt.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018