eur:
392.14
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Ralovich Zsolt, a kórház főigazgatója (b) és Szikszó Sándor kórházparancsnok, rendőr alezredes (j) a múlt héten Kínából repülőgépen érkezett orvosi védőeszközök lepakolásánál a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet udvarán 2020. március 30-án. A védőeszközök kiszállítását a Waberers-Szemerey Logisztika Kft. (WSZL) végezte.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

A 30 milliárdos határ felé menetel az egészségügy adósságállománya

A költségvetési szervek lejárt adósságállománya meghaladta a 38 milliárdot, ebből 28,5 milliárd jutott az egészségügyre.

Áprilisban 5 milliárd forinttal 28,5 milliárd nőtt a magyar kórházak adóssága - írta a Magyar Államkincstár friss adatai alapján a Napi.hu. A portál szerint a növekedés hátterében ezúttal a leállított - és sok esetben bevételtermelő - ellátás miatt elmaradt bevételek, illetve a covidos betegek ellátásra való felkészülés plusz költségei állhatnak, a bázisfinanszírozás ugyanis csak májustól jelent meg a rendszerben.

A kincstár közlése szerint április 30-án az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek lejárt tartozásállománya 38,1 milliárd forint volt, a tartozásállományból 28,5 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel - beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket is.

A legnagyobb adósok közé tartozó Honvédkórház fizetnivalója március vége és április vége között 1,732 milliárdról 2,228 milliárdra duzzadt. A Debreceni Egyetemen 825 millióról 1,122 milliárdra, a Pécsi Tudományegyetemen 476 millióról 723 millióra, a Szegedi Tudományegyetemen 952 millióról 1,195 milliárdra gyarapodott a kifizetetlen számlák összege.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László a lapnak elmondta, a tagvállalatok továbbra is arról számolnak be, hogy az intézmények egyáltalán nem fizetik ki a beszállítókat. A főtitkár úgy fogalmazott, abban bíznak, hogy a járvány lecsengésével elismerik, hogy az egészségipar milyen hozzáadott értékkel rendelkezik, és rendezik a kórházak adósságát.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×