eur:
392.59
usd:
367.46
bux:
66116.04
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A MH Honvédkórház újonnan átadott I. Fázisú Klinikai Farmakológiai Laboratóriumának egyik kezelőszobája 2017. március 28-án. A fázis I. vizsgálat során első alkalommal próbálnak ki új gyógyszerhatóanyagot emberen.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Drámai változást hozott a kórházi adósságok terén a járvány

2020 harmadik hónapjában több kórház adóssága extra mértékben csökkent, ez derül ki a Magyar Államkincstár adataiból.

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány 2020. március 31-én 32,9 milliárd forint volt, ami februárhoz képest rekordösszeggel, 42,9 milliárd forinttal csökkent - írja az adatok alapján az mfor.hu.

Az elemzés szerint a koronavírus-járvány miatt visszaesett a járóbeteg- és szakellátás, valamint nagy értékű gyógyszerrendelések maradtak el, vagy legalábbis azok limitálása megtakarítást eredményezett a kórházak kasszájában.

A nagy adósok közül a Péterfy-Kórház Rendelőintézet 4,4 milliárdos tartozása 605 millióra, a Békés Megyei Központi Kórház valamivel több mint 3 milliárdos adóssága pedig 773 millióra apadt.

Ugyanakkor a márciusi adatokból látható, hogy például az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adóssága extra mértékben nőtt a járvánnyal kapcsolatos kiadások miatt: 124 millióról 732-re tornázta fel a tartozását. A Törökbálinti Tüdőgyógyintézet adóssága is nőtt, itt is koronavírusos betegeket is ápolnak.

A Kiskunhalasi Semmelweiss Kórház adóssága ugyanakkor 701 millióról 153 millióra apadt, miközben épp itt épült fel az a karanténkórház, amit azóta sem kellett bevetni a járványban.

Nőtt azonban a Komlói Egészségcentrum, a veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház, az Almási Balogh Pál Kórház és a Zirci Erzsébet Kórház adóssága is.

Az adatszolgáltatásra kötelezett 660 intézményből valamennyi teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. Az adós intézmények száma márciusban 362 volt, ebből kizárólag 30 nap alatti tartozással 176 intézmény rendelkezett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 07:57
×
×
×
×