INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

kórházi adósság

orvostechnikai szövetség

varga mihály

egészségügy

Nemet mondtak az orvostechnikusok Varga Mihály ajánlatára

Nemet mondtak az orvostechnikusok Varga Mihály ajánlatára

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint nem volt olyan beszállító, amelyik elengedte volna a vele szemben fennálló kórházi tartozás 20 százalékát, néhány százalékos engedményeket azonban többen is tettek.

Egy héttel ezelőtt beszélt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kórházi adósságról. A tárcavezető akkor azt mondta: megnézik, mi az, ami valóban forráshiányból, és mi az, ami a menedzsment hibájából keletkezett. „Százmillió alatti tartozásokat most fizetjük ki, illetve lehet, hogy ez részben már múltidő is, ahol egyértelmű és megalapozott a követelés – fogalmazott. – A nagy beszállítókkal tárgyal még a kormány.”

A kormány korábban azzal az ajánlattal állt elő, hogy akkor fizeti ki a beszállítókat, ha azok lemondanak a tőkekövetelésük 20 százalékáról – nyilatkozta az InfoRádiónak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. „Ahogy mentek előre a tárgyalások, és látta a kormány, hogy ez a cégek számára elfogadhatatlan ajánlat, a tárgyalódelegáció hozzáállása is változott. Tulajdonképpen abban az irányban, hogy bármilyen felajánlásnak örültek és szívesen fogadtak.

Nyilván a 20 százalékot senki sem fogadta el, az én információim és számításaim szerint a cégek legfeljebb 10 százaléka mondhatott le, 1-2 százaléknyi tőkekövetelésről

– tette hozzá.

A főtitkár szerint a kormány így egy-két milliárd forintot spórolhatott meg. „Ugye a 98 cég, amellyel tárgyalt a kormány, 49 milliárd forint követeléssel rendelkezett 2019. december 31-én. A fennmaradó 19 milliárdot azok a cégek képviselték, amelyeknek százmillió forintnál alacsonyabb lejárt követelésük volt. Vagyis a tavaly év végi egészségügyi intézményrendszerrel szemben fennálló lejárt követelése a cégeknek összesen 67,7 milliárd volt” – sorolta a szakember.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint jó irány, hogy a minisztériumoknak intézkedéseket kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy ne keletkezhessenek újabb kórházi adósságok.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Nemet mondtak a vállalkozások Varga Mihály ajánlatára
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018