eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Nemet mondtak az orvostechnikusok Varga Mihály ajánlatára

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint nem volt olyan beszállító, amelyik elengedte volna a vele szemben fennálló kórházi tartozás 20 százalékát, néhány százalékos engedményeket azonban többen is tettek.

Egy héttel ezelőtt beszélt a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kórházi adósságról. A tárcavezető akkor azt mondta: megnézik, mi az, ami valóban forráshiányból, és mi az, ami a menedzsment hibájából keletkezett. „Százmillió alatti tartozásokat most fizetjük ki, illetve lehet, hogy ez részben már múltidő is, ahol egyértelmű és megalapozott a követelés – fogalmazott. – A nagy beszállítókkal tárgyal még a kormány.”

A kormány korábban azzal az ajánlattal állt elő, hogy akkor fizeti ki a beszállítókat, ha azok lemondanak a tőkekövetelésük 20 százalékáról – nyilatkozta az InfoRádiónak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. „Ahogy mentek előre a tárgyalások, és látta a kormány, hogy ez a cégek számára elfogadhatatlan ajánlat, a tárgyalódelegáció hozzáállása is változott. Tulajdonképpen abban az irányban, hogy bármilyen felajánlásnak örültek és szívesen fogadtak.

Nyilván a 20 százalékot senki sem fogadta el, az én információim és számításaim szerint a cégek legfeljebb 10 százaléka mondhatott le, 1-2 százaléknyi tőkekövetelésről

– tette hozzá.

A főtitkár szerint a kormány így egy-két milliárd forintot spórolhatott meg. „Ugye a 98 cég, amellyel tárgyalt a kormány, 49 milliárd forint követeléssel rendelkezett 2019. december 31-én. A fennmaradó 19 milliárdot azok a cégek képviselték, amelyeknek százmillió forintnál alacsonyabb lejárt követelésük volt. Vagyis a tavaly év végi egészségügyi intézményrendszerrel szemben fennálló lejárt követelése a cégeknek összesen 67,7 milliárd volt” – sorolta a szakember.

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint jó irány, hogy a minisztériumoknak intézkedéseket kell kidolgozniuk annak érdekében, hogy ne keletkezhessenek újabb kórházi adósságok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×