eur:
392.17
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A zsarolhatóság veszélyére figyelmeztetnek a kórházaknál

Eddig 56 intézményt vizsgált át az Állami Számvevőszék, összesen 66-ot fognak.

Az elmúlt években sorozatos szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék (ÁSZ) bizonyos kórházak pénzügyeinél, gazdálkodásánál, leltározásánál, beszerzései­nél. A szervezet a kórházi adósságok ügyét is áttekintette, ennek kapcsán pedig a zsarolhatóság veszélyére hívta fel a figyelmet - írta a Magyar Nemzet.

Az elmúlt öt évben a számvevőszék összesen 30 központi költségvetési intézményként működő kórház és további 26, gazdasági társaságként tevékenykedő egészségügyi szakrendelő ellenőrzését fejezte be.

Ezeket összefoglalva azt írták, hogy ugyan néhány szakrendelő gazdálkodását alapvetően rendben találták a számvevők, az elmúlt években a kórházaknál végzett ellenőrzések sorozatos és visszatérő szabálytalanságokat tártak fel. Ezek érintették a pénzügyi, a számviteli és a gazdálkodási folyamatokat, a leltározást, valamint a beszerzéseket, a közbeszerzéseket is – idézték fel az ÁSZ-nál, hozzátéve: a közbeszerzési előírások megsértése nyilvánvaló módon hatással lehet egyes intézmények beszerzéseinek áraira is. Az ÁSZ felmérései szerint az intézményeknél különösen magasak a korrupciós kockázatok.

A számvevőszék a kórházi adósságok ügyével is részletesen foglalkozott. A szervezet megállapításai szerint az egyes intézményeknél évről évre felhalmozódó adósság okainak felfejtését könyvelési, gazdálkodási szabálytalanságok korlátozzák. Komoly problémaként értékelte az ÁSZ, hogy az adósságállomány erősíti a megrendelő kiszolgáltatottságát, függőségét, és felveti a zsarolhatóság veszélyét is. Megjegyezték a számvevők azt is, hogy a kórházi adósságkonszolidáció csak az adott év pénzügyi helyzetét javította, a hiány okát nem tárta fel, az újratermelődést nem akadályozta meg, azaz hosszú távon nem járult hozzá a fenntartható gazdálkodáshoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×