eur:
394
usd:
368.28
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Egy nővér injekciót ad be a gyermek-aneszteziológiai és intenzív osztályon a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjában 2016. október 13-án. Az 1976-ban létrejött intézmény október 14-én ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Friss adatok a kórházi adósságról - mit okoz a járvány?

A kórházak tavalyról áthozott lejárt adósságállománya már csökkent, de kérdéses, hogy a járvány miatt mi lesz a 2020-ra tervezett strukturális átalakításokkal és a kormány által elrendelt adósságstoppal.

Ugyan a kormány február végén a Napi.hu értesülései szerint kifizette a kórházak felé a tavaly év végén 100 millió forintnál alacsonyabb lejárt követelésállománnyal rendelkező cégeket, még így is nő a kórházak adósságállománya. A járvány miatt pedig aligha tartható a kabinet azon elvárása, hogy idén egyáltalán ne is emelkedjék a kórházi adósságállomány. A portál szerint az idei évi "nettó" adósság mértéke március végén derül ki.

Február végén közel 64 milliárd forintra rúgott a magyar kórházak adósságállománya a Magyar Államkincstár adatai alapján - írta a lap.

  • Januárban 8,5 milliárddal emelkedett az állomány,
  • februárban ezt 12,4 milliárdos csökkenés követte köszönhetően az állami adósságrendezésnek.

Ha ezen cégek teljes, csaknem 19 milliárd forintos követelését kifizették a kórházak februárban, akkor az év második hónapjában 6,5 milliárddal nőtt az intézmények tartozásállománya.

A lap szerint a legnagyobb mértékben, 1,5 milliárd forinttal a Debreceni Egyetem adóssága csökkent, 1,1 milliárd forinttal lett kevesebb a Honvédkórház tartozásállománya, amely még így is 5,8 milliárd forintot tesz ki. A Pécsi Tudományegyetemen 682 millióval, a Szabolcs-Szatmár Megyei Kórházban 653 millióval csökkent az adósságállomány. A Szent János kórház 500 milliót faragott le a tartozásaiból, ám e három intézmény adóssága még így is 2 milliárd forint felett maradt.

Néhány kórháznak még így is nőtt a tartozásállománya.

A Csolnoky Ferenc Kórházé 103, az Országos Sportegészségügyi Intézeté 84, a Szigetvári Kórházé pedig 79 millió forinttal.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) március 16-án tette közzé, hogy a kormány által az idei évben adósságrendezésre biztosított 39,755 milliárd forintból melyik intézmény mennyit kap.

Az ellátás biztonsága érdekében több szakmai szervezet is azt javasolta, hogy a kormány hozzon létre egy pénzügyi alapot annak érdekében, hogy a kórházak határidőre ki tudják fizetni a lejáró számláikat. Ugyanígy fontos lesz, hogy járvány levonulása után megnövekvő ellátási igény pénzügyi fedezete is a kórházak rendelkezésére álljon.

A kórházak készletgazdálkodására hétfőtől kórházparancsnok ügyel a kapcsolódó rendelet szerint. Orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Feladata, hogy koordinálja a betegellátáshoz és a járványügyi intézkedésekhez szükséges egészségügyi eszközök, felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek nyilvántartását, felügyelje a készletgazdálkodást és gondoskodjon annak megfelelő védelméről, akár a készleteket őrző biztonsági szolgálat kijelölésével, valamint rendőrök és katonák bevonásával. A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani. Emellett a kórházparancsnokok folyamatosan tájékoztatják a belügyminisztert a kórházi egészségügyi készletek alakulásáról, így megoldható, hogy kórházra lebontva naprakész adatokra alapozva döntsenek az egészségügyi beszerzésekről és intézkedésekről.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×