eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Megterhelték a Tesco üzleti eredményét a régiónk kihívásai is

A nehézségeket tetézte a koronavírus-járvány - hajmeresztő számok a pánikvásárlásról. Magyarországon más a helyzet, mint a többi országban.

Csökkent a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2019-2020-as pénzügyi évben. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlegének átszervezési költségei terhelték a teljesítményt, és a koronavírus-járvány is jelentős többletkiadásokkal jár.

A Londoni Értéktőzsdén közzétett 122 oldalas előzetes beszámoló szerint a csoportszintű értékesítés a 2018-2019-ben mért 56,88 milliárd fontról 0,7 százalékkal 56,52 milliárd fontra (23 ezer milliárd forintra), az adózás előtti csoportszintű eredmény 18,7 százalékkal 1,32 milliárd fontra csökkent.

A Tesco közép-európai hálózatának külön mért éves csoportszintű működési eredménye folyó árfolyamon, kivételes tételek nélkül kalkulálva 29,4 százalékkal 156 millió fontra csökkent a február 29-én véget ért 2019-2020-as pénzügyi évben.

A beszámoló szerint Magyarországon a Tesco az elmúlt pénzügyi évben 557,05 milliárd forint - 376,60 forint/font egész éves átlagos árfolyammal számolva 1,479 milliárd fontnak megfelelő - bevételt ért el.

A közép-európai EU-térségben a magyarországi Tesco-hálózat bevétele volt a legmagasabb az átlagos árfolyamokon számolt fontérték mércéjén.

A Tesco a közép-európai piacon jelentős átalakítást hajtott végre, Lengyelországban alapvetően módosította üzleti hozzáállását, Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban pedig átméretezte és egyszerűsítette üzleti tevékenységét.

Változatlan árfolyamon számolva a térségi értékesítés 10,1 százalékkal esett éves összevetésben. Ezt elsősorban azok a jelentős fennakadások és készletkiárusítási költségek okozták, amelyek az általános térségi árukínálat észszerűsítését, vonzóbbá tételét célzó átalakításokból eredtek - áll a beszámolóban.

A jelentés szerint

  • a Tesco a közép-európai piacokon 545 hipermarketet alakított át megfelelőbb méretűvé,
  • 28 üzletet bezárt,
  • Lengyelországban pedig befejezte az áttérést a kétformátumú modellre, amelyben szupermarketek és kompakt - vagyis a korábbinál kisebb - méretű hipermarketek működnek.

A vállalat közölte, hogy a nem produktív eladótér jelentette probléma kezelésének jegyében az elmúlt pénzügyi évben csaknem 280 ezer négyzetméterrel csökkentette a közép-európai piacokon működő hálózatainak eladóterét, ebből 195 ezer négyzetméternyi eladótér Lengyelországban szűnt meg.

Hajmeresztő számok a pánikvásárlásról

Dave Lewis, a Tesco vezérigazgatója beszámolt arról is, hogy az új koronavírus okozta járványt kísérő pánikvásárlások - jóllehet mostanra jórészt elcsitultak - komoly próba elé állították a cég ellátási és beszállítói kapacitásait.

A cégvezető által ismertetett adatok szerint a járvány első időszakát jellemző tömeges felvásárlások csúcspontján a Tesco üzleteiben 6 millió babkonzerv - a szokásos mennyiség több mint kétszerese - fogyott. A folyékony szappan értékesítése 363 százalékkal, a paradicsomkonzerveké 115 százalékkal, a vécépapírtekercseké 76 százalékkal emelkedett.

A Tesco március 20. óta 45 ezer új munkatársat vett fel, hogy eleget tudjon tenni a hirtelen megugrott keresleti nyomásnak.

A cég becslése szerint a koronavírus-járvány okozta többletköltségek az idén megközelíthetik az egymilliárd fontot.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×