INFORÁDIÓ 
2020. június 3. szerda
Klotild

koronavírus

szabadalom

kutatás

innováció

A járvány miatti sietségben a szabadalmi eljárások is változnak

Infostart

Bár világméretű és sokszor közösségi megosztású innovációs forradalmat indított el a járvány elleni harc, nem árt a szabadalmi kérdésekre is gondolni. A szakemberek igyekeznek lerövidíteni a folyamatot.

A koronavírus elleni védekező eszközök, gyógyszerek kifejlesztése nemcsak tudományos, hanem jogi kérdés is, hiszen az új termékeket vagy eljárásokat minél előbb oltalom alá kell helyezni, például szabadalmaztatni kell – mondta a Világgazdaságnak Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke. Világszerte az ezzel kapcsolatos eljárások felgyorsításán dolgoznak. Az elnök szerint

a gyógyszergyárakon túl számos orvostechnikai eszköz előállítója esetében is közérdek a szellemi tulajdon védelmét biztosítva megoldást találni a robbanásszerű kereslet kielégítésére.

A lehetséges megoldások között említette, hogy mód van a fejlesztéseket például know-how-ként megvédeni, vagy szerzői jogi védettséget kérni rá, amely szinte azonnal megkapható. A tényleges újdonságokra ezzel párhuzamosan hosszabb szabadalmaztatási folyamat elindítására is szükség lesz, hiszen minden feltárt újítás óriási üzleti értéket képvisel.

Az SZTNH csaknem kétszáz fős állománya a hatósági feladatok ellátása mellett a gazdasági szereplők válságkezelésének támogatásán is dolgozik, és elektronikusan is képes teljes körű szolgáltatást nyújtani megfelelő adatvédelemmel és eljárásbiztonsággal.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018