eur:
395.6
usd:
364.83
bux:
65576.18
2024. március 19. kedd Bánk, József
New York, 2018. szeptember 25.Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési programjának vezetői szintű tanácskozásán a világszervezet New York-i székházában 2018. szeptember 24-én, az ENSZ-közgyűlés 73. ülésszakának kezdete előtti napon. (MTI/EPA/Peter Foley)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Foley

Négyszázmilliárd dollár fölött a vagyonosok vesztesége

A világ száz leggazdagabb emberének a vagyona 408 milliárd dollárral apadt február-márciusban a koronavírus hatásaként.

A Forbes magazinhoz hasonló profilú sanghaji Hurun Report című kínai havilap számításai szerint a legnagyobb vesztes Bernard Arnault, a francia LVMH luxusipari társaság elnök-vezérigazgatója, aki 30 milliárd dollárral lett szegényebb, vagyona a január végi 107 milliárd dollárról 77 milliárd dollárra olvadt.

Az összeállítás szerint a 100 milliárdos 86 százalékának a vagyona csökkent, 9 százalékának nőtt, és 5 százalékának nem változott érdemben az elmúlt két hónapban. A Hurun-jelentés szerint februárban és márciusban a 100 leggazdagabb ember vagyona annyival csökkent, amennyivel az elmúlt két és fél évben nőtt. A világ tíz leggazdagabb emberének együttes vagyona két hónap alatt mintegy 125 milliárd dollárral lett kisebb. A Hurun-lista élén továbbra is

  1. Jeff Bezos, az Amazon internetes áruház alapítója áll 131 milliárd dollár vagyonnal, ami 9 milliárd dollárral kevesebb január végéhez viszonyítva.
  2. A második Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója, akinek a vagyona 15 milliárd dollárral, 91 milliárd dollárra süllyedt.
  3. A lista harmadik helyezettje Warren Buffett, a Berkshire Hathaway főrészvényese és elnök-vezérigazgatója, vagyona 19 milliárd dollárral 83 milliárd dollárra esett.

A negyedik helyen a két hónap alatt legtöbbet, 30 milliárd dollárt veszítő Bernard Arnault áll 77 milliár dollár megmaradt vagyonnal. Őt Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezérigazgatója követi az ötödik helyen, vagyona 13 milliárd dollárral 71 milliárd dollárra mérséklődött. A tízes listán a hatodik Amancio Ortega, a spanyol Inditex, egyebek között a Zara, a Bershka és a Pull&Bear ruházati üzletláncok tulajdonosa, aki a vagyona 17 milliárd dollárral 64 milliárd dollárra süllyedt. A hetedik Steve Ballmer, a Microsoft egykori vezérigazgatója, akinek a vagyona 7,5 milliárd dollárral 60 milliárd dollárra zsugorodott.

A WalMart amerikai kiskereskedelmi céget alapító Walton családból ketten is rajta vannak a leggazdagabbak szűkített tízes listáján. Alice Walton vagyona 1 milliárd dollárral 58 milliárdra, Jim Waltoné pedig ugyancsak 1 milliárd dollárral 56 milliárd dollárra csökkent. A tízes listát Sergey Brin, a Google anyacége, az Alphabet egyik alapítója zárja, aki két hónap alatt 12,5 milliárdot veszített, megmaradt vagyona 55,5 milliárd dollár.

A Hurun Report szerint a világon 2816 milliárdos élt január végén, számuk március végére mintegy 20 százalékkal, 2253-ra esett.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×