eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Irányítás cégtáblája a VIII. kerület Delej utca 20-ban. MTVA/Bizományosi: Róka László  *************************** Kedves Felhasználó!

Mindenki számára segítséget kínál az adóhatóság a veszélyhelyzetben

A rendkívüli helyzetre való tekintettel külön aloldalt hozott létre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ahol minden olyan dokumentum megtalálható, amely segítségével fizetési könnyítést, adó- vagy járulékelengedést kérhet az a magánszemély vagy vállalkozás, aki fizetési nehézséggel küzd a koronavírus-járvány miatt.

A mostani veszélyhelyzet ideje alatt hozott különböző döntésekről, kormányrendeletekről, az azokban foglalt, akár iparágakról, gazdasági szektorokról, valamint a kedvezmények típusairól, azok elérhetőségéről a legegyszerűbb tájékozódni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján. Kis Péter András NAV-szóvivő tájékoztatása szerint,

az adóhatóság létrehozott egy „Segítség rendkívüli helyzetben” elnevezésű alrovatot,

amellyel elsőként szembesülhetnek az érdeklődök a nav.gov.hu főoldalán.

Itt minden olyan fontos információ, ami a jelenlegi helyzetben segíthet, akár magánszemélyeknek, akár bajbajutott gazdasági szektorban működő vállalkozásoknak, munkavállalóknak, katásoknak, megtalálható – emelte ki. A feltöltések között szerepelnek a leggyakoribb nyomtatványok is pfd-formátumban, amelyeket bárki kinyomtathatja és kitöltheti, és amennyiben nem elektronikus kapcsolattartásra kötelezett az adóhatósággal, postázhatja.

Elérhetők továbbá a fizetési kedvezményekhez kapcsolódó linkek, hogy honnan lehet letölteni az ezekhez szükséges nyomtatványokat, illetve, ha valaki részletfizetést szeretne kérni, azt miként teheti meg. Ahogyan egy gyakori kérdések összeállítás is megtalálható, és további online ügyintézéshez kapcsolódó segítségek – sorolta Kis Péter András.

Méltányosan jár el az adóhatóság

A szóvivő kérdésre válaszolva arra is kiért, természetesen

az is kérhet könnyítést, akire első körben nem vonatkozott az adó- illetve járulékkönnyítés,

amennyiben ellehetetlenülni látszik a tevékenysége. Kis Péter András felidézte, aki a felsorolt mentesített tevékenységet végzi, annál automatikusan működik az, hogy nem kell befizetnie a tételes adót, ezt a NAV a folyószámlán rendez is saját magától. Azonban, aki például katáskén bajbajutott, de nincs benne a rendeletben felsorolt tevékenységek között, amit ő végez, ettől függetlenül is kérhet fizetés kedvezményt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Aki elektronikus kapcsolattartásra kötelezett, ebben a formátumban kell benyújtania a kérelmét, aki nem, beküldheti másképp is.

Magánszemélyek is, hiszen munkavállalók is kerülhetnek bajba

– emelte ki. Tehát mindenki, akinek a gazdasági élete, vagyoni helyzete azt indokolja, hogy esetleg nem tudja az adót befizetni, az előre jelezze az adóhatóságnak, kérjen részletfizetést, vagy fizetési halasztást, amit a törvény megenged. A lényeg, hogy erről egy kérelmet kell eljuttatni a NAV-hoz, az adóhatóság pedig vélhetően méltányosan fogja elbírálni azt a mostani helyzetre tekintettel – tette hozzá a szóvivő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×