eur:
393.85
usd:
368.95
bux:
65251.93
2024. április 19. péntek Emma
Pálinka készül egy lepárló berendezéssel Kovács Gyula erdész gyümölcsösében, a Zala megyei Pórszombaton, ahol kihelyezett kormányszóvivő tájékoztató keretében koccintottak az első szabadon főzött pálinkával, amelyet már a 2010. szeptember 27-én hatályba lépett törvénymódosítás után pároltak. A jogszabályváltozás lehetővé teszi, hogy családi fogyasztásra 100 liter 43 alkoholfokos, vagy 50 liter 86 fokos pálinkát főzzön bárki, saját gyümölcsösből vagy erre a célra vásárolt cefréből.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váltanának a magyar szeszfőzdék, de leküzdhetetlen akadályba ütköztek

A jelenlegi járványveszély miatt számottevően megnőtt a kereslet a kézfertőtlenítők iránt, amelyek egyik alapanyaga a tiszta szesz, ami hiánycikk.

A hazai vállalkozások szívesen átállnának a hiánycikknek számító tiszta szesz gyártására, annak jövedéki adója azonban annyira magas, hogy a működő pálinkafőzők számára nem éri meg az előállítása, mivel a fertőtlenítőket gyártó cégek ezen az áron nem tudják megvásárolni és készítményeik árába azt beépíteni – hívta föl a figyelmet a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a BAMA-nak.

Ezért a vészhelyzet idejére javasolják, hogy a kézfertőtlenítő alapanyagként előállított tiszta szesz kerüljön ki a jövedéki adó köréből, vagy jelentős mértékben csökkenjen az adó mértéke. Rabb Szabolcs szerint ezáltal – az egyébként nem működő pálinkafőző vállalkozások – munkát tudnának adni a munkavállalóiknak, másrészt biztosítanák a lakosság számára szükséges kézfertőtlenítő gyártásának egyik fő alapanyagát.

Valamint azt is megfontolandónak tartják, hogy a NAV által lefoglalt szeszes italokat is használják fel kézfertőtlenítő gyártására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×