eur:
393.73
usd:
365.07
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hiába a járvány, megosztott az eurózóna

Nem sikerült megállapodásra jutni az új típusú koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk enyhítését célzó közösségi intézkedésekről a közös valutát használó európai uniós tagállamok pénzügyminisztereinek kedd esti tanácskozásán.

A járvány által leginkább sújtott Olaszország egy jelentős pénzügyi szolidaritási csomag elfogadására szólította fel az EU tagállamait, és ebben Franciaország és Spanyolország is támogatta,

az északi országok Németország és Hollandia vezetésével ugyanakkor úgy vélik, hogy az Európai Központi Bank által bejelentett intézkedések, illetve a lazább költségvetési szabályok egyelőre elegendőek.

"Minden lehetőséget megvizsgálunk a gazdaságaink támogatására ezekben a nehéz időkben. A tárgyalás még csak most kezdődött, további munkára van szükség" - mondta Mario Centeno, az eurócsoport elnöke.

Róma nemrég egyfajta "koronakötvények" kibocsátását sürgette, Berlin azonban kedden lesöpörte ezt a javaslatot az asztalról, mondván, az csak egy másik név lenne az általa elutasított közös "eurókötvényekre".

Szakértők szerint a megosztottság alapja, hogy az északi tagállamok nem bíznak egyes déli partnereik pénzügyi fegyelmében.

A kérdés az e heti EU-csúcs résztvevői elé kerül. A "találkozót" videokapcsolaton keresztül rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×