eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Zöldségek az újpesti piacon 2019. március 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egy hét alatt negyedével is drágultak egyes zöldségek

A pánikvásárlás és a logisztikai nehézségek valóban jócskán felhajtották egyes zöldségek nagykereskedelmi és fogyasztói árát is

A pánikvásárlás 12-25 százalék között növelte az alapvető zöldségfélék árát a fogyasztói piacokon - írta az Agrárgazdasági KutatóIntézet piaci árinformációs rendszere alapján az mfor.hu. A lap szerint az áremelkedés nem volt általános, az leginkább a megfelelő körülmények között tartósan elálló alapvető zöldségfajtákat érintette. A burgonya iránti megnövekedett keresletnek nyomán előfordult, hogy a nagybani piacon már licitáltak rá a kereskedők, és az vihette, aki többet adott érte.

A piaci árinformációk napi adatai szerint a burgonya kilós ára a nagybani piacon február vége óta 150-160 forint volt egészen múlt hét csütörtökig.

Március 19-én viszont hirtelen több mint a duplájára nőtt az ára: 335 forintra.

A sárgarépa ára hasonlóképp alakult: a korábbi, heteken át tartó 150 forintos ár 300 forintra ugrott csütörtökön. Drasztikus áremelkedést mutatott a petrezselyem egységára is. Az árinformációs rendszer adatai alapján március 19-ig a nagybani piacon jellemző leggyakoribb, kilónkénti 450 forintos ár 900 forintra emelkedett.

Az adatbázis szerint a Fehérvári és Vámház körúti piacokon előző héthez képest a burgonya ára mindkét helyen jelentősen megugrott. A Fehérvári úti piacon 25, a belvároshoz közeli helyen 12 százalékkal.

A sárgarépa ára szintén 25 és 12 százalékkal emelkedett egy hét alatt, de a zeller, a fehérkáposzta és a paprika egységára is 15-25 százalék közötti mértékben növekedett.

A tojás nagybani piaci árában szintén jelentős ugrást látott az AKI: 35-ről 40 forintra ugrott a darabonként elkért összeg a nagybanin.

Érdekes módon egyetlen almafajta esetében sem tapasztalt jelentős növekedést az AKI.

Ugyan a fogyasztóvédelem figyeli a veszélyhelyzet, megnövekedett kereslet miatti rendkívüli áremeléseket, hogy a múlt heti megugrás csak a kialakult helyzet egyszeri kihasználása volt-e a kereskedők részéről, vagy tartós áremelkedésre kell felkészülni, az a következő napok, hetek adataiból fog kiderülni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×