INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

szőlészet

bor

balaton

Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.

Egyes szőlőfajták eltűnhetnek a balatoni borvidékről

Infostart

Átalakul a borászat a Balaton körül a klímaváltozás miatt: az új telepítéseknél egyes fajták már háttérbe szorulnak, mert kevésbé bírják a szélsőségessé váló körülményeket, a borászatok pedig az ültetvényszerkezettől elkezdve a szüret időpontjáig bezárólag már alkalmazkodnak is a változásokhoz.

A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász a sonline.hu-nak arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál,

a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul

a borvidéken.

A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak. "Leginkább Irsai Olivért és chardonnay-t telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben" – mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette:

a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre,

hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász a lapnak elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket – 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták - a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling - telepítése sem.

Nyitókép: MTI/Varga György
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018