eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Csabagyöngye szőlő a Balaton Agrár Zrt. területén a Somogy megyei Ordacsehi határában 2019. augusztus 12-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Egyes szőlőfajták eltűnhetnek a balatoni borvidékről

Átalakul a borászat a Balaton körül a klímaváltozás miatt: az új telepítéseknél egyes fajták már háttérbe szorulnak, mert kevésbé bírják a szélsőségessé váló körülményeket, a borászatok pedig az ültetvényszerkezettől elkezdve a szüret időpontjáig bezárólag már alkalmazkodnak is a változásokhoz.

A szőlősgyöröki Trunkó Ferenc borász a sonline.hu-nak arról beszélt, hogy az időjárás változása miatt egyes fajták érése felgyorsult, mások pedig nem képesek alkalmazkodni a nagy nyári hőséghez. A borász tapasztalatai szerint az olaszrizling jóval korábban érik a szokottnál,

a zöld veltelini pedig nagyon rosszul viseli a szárazságot, emiatt a nagy fürtű fajta egyre inkább háttérbe szorul

a borvidéken.

A 170 hektáron gazdálkodó Balaton Agrár Zrt.-nél az idős ültetvények helyére már a piaci keresletnek és az időjárási változásoknak is megfelelő fajtákat választanak. "Leginkább Irsai Olivért és chardonnay-t telepítünk, de ma már azt is vizsgáljuk, hogy mennyire ellenállóak a szélsőséges időjárással szemben" – mondta el Bohus Zoltán szőlészeti ágazatvezető. Hozzátette:

a klímaváltozás miatt sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a növényvédelemre,

hiszen például a téli hideg elmaradásával a kór- és károkozók, például a lisztharmat, nem fagynak ki, és csak többszöri permetezéssel, drágább szerekkel tarthatók távol.

Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász a lapnak elmondta, már úgy alakítják az új ültetvényeiket, hogy a nap ne perzselje a fürtöket – 15-20 éve ez nem volt szempont, ahogy a szárazságtűrő fajták - a borvidékre jellemző chardonnay, kékfrankos és olaszrizling - telepítése sem.

Címlapról ajánljuk
Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Ennyi kvótája van már a magyar sportolóknak Párizsra

Burián Kata olimpiai szintes idővel nyert 200 méter háton pénteken az úszók országos bajnokságán, így Magyarország már 131 kvótával vagy részvételhez szükséges szinttel rendelkezik a nyári játékokra. Reális számítások szerint a sportolói küldöttség létszáma megközelíti vagy akár meg is haladhatja a tokióit (173)
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×