eur:
389.91
usd:
363.81
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Védőmaszkot csomagolnak gyári munkások a kelet-kínai Nantungban 2020. január 27-én. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma 80 fölé nőtt Kínában, és világszerte közel háromezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/AP/CHINATOPIX

A koronavírus a forintra és az olajárra is hatással van

A szolgáltató szektorban már most érezteti hatását a koronavírus terjedése, de a piaci hangulatra és ezen belül a forint gyengülésében is szerepet játszik - mondta az InfoRádiónak a Porfolio elemzője. Beke Károly azt is közölte, hogy a legutóbbi, hasonló vírusos tüdőgyulladást okozó, Ázsiából kiinduló SARS-járvány miatt a világnak globálisan közvetlenül mintegy 40 milliárd dolláros költsége volt.

A koronavírus miatt elbizonytalanodtak a befektetők, a régiós devizák, így a forint hétfői gyengülésében is szerepe lehet a betegség terjedésének – mondta az InfoRádiónak Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Kiemelte:

a forint nem önállóan, hanem párhuzamosan gyengülésében, ez a bizonytalanság az első hatása.

Emellett a kiskereskedelmi forgalom és szolgáltatások visszaesése várható. A 2000-es években, a SARS-járvány idején is lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése átmenetileg,

A kérdés, hogy mennyire lesz tartós a hatás, mikor sikerül megfékezni a vírus terjedését és vakcinát találni ellene, ez határozza meg a következő hetek gazdasági kilátásait – tette hozzá.

Az elemző emlékeztetett: a SARS-járvány összességében 40 milliárd dolláros költséget jelentett a világgazdaságnak, és még a közvetett hatások ennél nagyobbak voltak. Az a járvány akkor kis mértékben a kínai GDP-ben is megjelenhetett.

Most a koronavírusra gyorsabban reagált a kínai vezetés, ám a kínai gazdaság sokkal integráltabb a világgazdaságba és a közlekedési hálózat is fejlődött, ezek súlyosbíthatják a problémákat, gyorsabban terjedhet a vírus – vélekedett Beke Károly.

A szakértő hozzátette: óvatos becslések szerint

a kínai növekedés akár 1 százalékponttal is visszaeshet idén, ha elhúzódó lesz a krízishelyzet.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×