eur:
394.83
usd:
364.11
bux:
65536.97
2024. március 19. kedd Bánk, József
Egy XIII. kerületi nyugdíjas mutatja a borítékban érkezett, postástól átvett rezsi-utalványt 2019. szeptember 2-án. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Jelentős összeget buknak a nyugdíjasok az infláción

Az általános inflációhoz igazítják a járandóság emelését, de az úgynevezett "nyugdíjasinfláció" jóval nagyobb mértékben növekedett.

A nyugdíjasinfláció helyett az általános fogyasztói árindex a mérvadó a nyugdíjak emeléskor, márpedig az általános index esetében figyelembe vett fogyasztói kosár több ponton is eltér a nyugdíjasok fogyasztási szokásaitól és kosarától. Tavalyi az alapvető élelmiszerek közül több termék ára is brutálisan emelkedett, ami pont a legidősebbek helyzetét nehezítette meg - írja az Mfor.hu.

Ők ugyanis ezekből a termékekből vásárolják a legnagyobb mennyiséget a KSH tavaly év végén kiadott háztartások életszínvonala felmérése alapján. Az alapvető élelmiszerek, az általuk vásárolt élvezeti cikkek és az egészségügyi kiadások összesen 331 219 forintba kerültek egy év alatt a nyugdíjas-háztartásnak a statisztika szerint.

A portál cikkében vizsgált termékek és szolgáltatások ára tavaly átlagosan 7,8 százalékkal emelkedett, miközben a nyugdíjak – a novemberi korrekciót is figyelembe véve – 3,4 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjasokra jellemző kiadási tételeket nézve a nyugdíjak reálszinten 4,1 százalékot veszítettek az értékükből. Természetesen a nyugdíjasok lakóhelyének régiójától is függ, hogy ebből ki mennyit érzékel a mindennapokban, mivel területileg jelentős különbségek lehetnek az átlagos nyugdíjakban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×