INFORÁDIÓ
2022. január 19. szerda
Márió, Sára

tokaj

rendelet

kormány

Szőlőtőkék a Tokaj Kereskedőház Zrt. földjén Tolcsva határában 2012. november 7-én.

Az utolsó pillanatban lépett vissza a kormány a szigorítástól

Infostart

A hatálybalépés előtti napon vonta vissza rendeletét a kormány. Így marad az eddigi, kevésbé részletes és szigorú szabályozás.

Visszavonták a Tokaj-hegyaljai borvidék védelméről szóló új rendeletet - vette észre a hvg.hu. Mint írják, december 30-án jelent meg „a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi terület kezeléséről és kiemelkedő egyetemes értékének védelméről” szóló kormányrendelet, amelynek nagy része január 14-én lépett volna hatályba.

Ám 13-án este a kormány visszavonta, a döntés okáról egyelőre nincs hír.

A sebtében visszavont jogszabály nagyon részletesen szabályozta volna mely területeken lehet a jövőben kizárólag szőlőt termeszteni, továbbá azt, hogy új külfejtéses bánya nem nyitható, épületek csak a Tokaj Világörökségi Arculati Kézikönyvében foglaltakkal összhangban épülhetnek, régi pincét megszüntetni nem lehet, az erdőkbe csak a mellékletben felsorolt őshonos fajok telepíthetőek.

A portál szerint a kormány figyelme olyan részletekre is kiterjedt, hogy „új lapostetős épület a világörökségi területen csak az állami főépítész javaslata vagy tudomásulvétele alapján épülhet, hullámpala, műanyag hullám-, trapézlemez, azbesztlemez, azbesztpala, cseréplemez, valamint bitumenes lemez tetőfelületen, homlokzaton és kerítésen nem alkalmazható”, valamint „népi építészeti épületet elbontani csak akkor lehetséges, ha az az élet- és vagyonbiztonságot veszélyezteti”.

Egyelőre egy hasonló című 2016-os rendelet marad érvényben, amely kevésbé részletes és konkrét, mint a most visszavont.

Nyitókép: Szőlőtőkék Tokaj-Hegyalján, Tolcsva határában. MTI Fotó: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018