eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szőlőtőkék a Tokaj Kereskedőház Zrt. földjén Tolcsva határában 2012. november 7-én.
Nyitókép: Szőlőtőkék Tokaj-Hegyalján, Tolcsva határában. MTI Fotó: Balázs Attila

Kinek jó, hogy ennyire tolják a furmintot Magyarországon?

Elindult a 10. Furmint Február, mostantól egy hónapon keresztül sokat hallhatunk erről a szőlőfajtáról. A rendezvény ötletgazdája szerint a furmint nincs "túltolva", de Kézdy Dániel állítja: a "hájpolás" a többi Kárpát-medencei szőlőfajtának is kedvez, hiszen aki a furminton keresztül szereti meg a magyar bort, az a többi szőlőfajtára is kíváncsi lesz. Beszélgettünk a fajtáról az egyik legnagyobb magyar furmintrajongóval, Szepsy Istvánnal is.

"Az elmúlt 10 évben alatt nagyon komoly fejlődést ért el a furmint, nem kell már magyarázni a fogyasztóknak, nem kell azon vitatkozni egy éttermessel, hogy ugyan, legyen már egy furmint a borlapon" - mondta Kézdy Dániel az InfoRádió bormagazinjában. A Furmint Február ötletgazdája szerint a magyar fajták közül a furmint a legnépszerűbb.

Hozzátette: sokszor felmerül a kérdés, hogy érdemes-e csak fajtatisztán furmintot palackozni, vagy jobb lenne házasításokban gondolkozni. Szerinte a borászoknak idővel rá kell jönni, hogy mi a legjobb megoldás, és ha a furmint mellé kerül 10-20-30 százalékban hárslevelű vagy olaszrizling, és ettől szebb lesz a végeredmény, akkor így kell csinálni, de az egyértelmű, hogy maga a furmint egy nagyon fontos, kikerülhetetlen fajta.

Ha megnézzük a borkereskedések kínálatát, akkor

nagyon jól látszik, hogy a fajta elfoglalta a méltó helyét Magyarországon, a fogyasztók ismerik és keresik a furmintok dűlős változatait is, az édes késői szüreteket is, tehát nem csak a száraz verziókat

- hangsúlyozta Kézdy.

Furmint - de hol?

Megkérdeztük, hogy a furmint a magyar borvidékeken mennyire van jelen, hiszen a szőlőfajtáról elsősorban Tokaj-Hegyalja jut eszünkbe, másodjára Somló. Kézdy Dániel elmondta: részben a "furmint-hájpnak", a fellendülésnek köszönhetően az elmúlt években nagyon sok helyen telepítettek furmintot, például a Balaton körül sok furminttal lehet már találkozni, de az ország számos más szegletében is jelen van. Ettől függetlenül Tokaj és Somló jár természetesen az élen.

Felvetettük, hogy a hájpnak van egy negatív kicsengése is, azt jelenti, hogy túlzottan, vagy erőltetetten népszerűsítenek valamit. Időnként azért valakinek lehetett az az érzése, hogy a furminttal is valami ilyen történik.

A külföld felé fordított arc része a furmint mint magyar fajta

A Furmint Február főszervezője szerint, "ha bormarketing pénzek, állami pénzek kerülnek a rendszerbe, akkor elkerülhetetlen, hogy legyen olyan borvidék vagy régió, amelyiknek ez nem fog tetszeni. Ez részben a furmint esetében is így volt". Kézdy úgy látja: abban már nincs vita, sem a borkereskedők, sem a termelők között, hogy a hazai fajtákat előtérbe kell helyezni.

"Ugyanezeken a területeken teremne nagyon szép chardonnay vagy rajnai rizling, de ha mi a külföld felé szeretnénk bármilyen szinten nyitni, akkor egyértelmű, hogy csak és kizárólag a hazai fajtákra kell építeni,

hiszen egy külföldit nem érdekli a negyvenedik chardonnay, vagy a kétszázadik merlot".

Ilyen szempontból szerinte megkérdőjelezhetetlen, hogy a furmintnak kiemelt szerepet kell adni. Azt, hogy a furmint elnyomná a többi fajtát – a hárslevelűt, az olaszrizlinget, a juhfarkot - nem nagyon tapasztalja a szakember. Mint mondta: "aki hisz egy fajtában és kiáll mellette, annak jók lesznek azok a fogyasztók, akikkel a furmint kedveltette meg a magyar bort, hiszen ők egy idő után szintén magyar szőlőfajtákból szűrt borokat fognak keresni".

Kézdy nem gondolja, hogy a furmint "túl lenne tolva", hiszen mindig a borászokon múlik, hogy melyik fajtát tudják a legjobban használni és kezelni.

Szepsy István: furmint mindenekelőtt

"Egyre többet tudunk a furmintról, folyamatosan folyt a szelekció, a borok és a borstílusok próbálása. Ezek már elértek egy bizonyos szintet, és a furmintra egyre inkább úgy tekint a mádi közösség, de biztosan mások is, mint az egyik legfontosabb alappillérünkre" - mondta Szepsy István.

A mádi borász hozzátette: nagyon sokáig nem ismerték föl a furmint kiemelkedő értékeit, és sokak fejében megfordult, hogy világfajtákkal is foglalkozzanak.

A 2000-es évek elején megfogalmazódott, hogy "a furmint mindent tud, ám, mint fajta, olyan kevert állománnyal rendelkezik, hogy el kell kezdeni a szelekcióját és a céljainknak megfelelő típusokat kell kiválogatni. Vagy a száraz borhoz, vagy az aszúsodáshoz vagy az egyik dűlőhöz, ami löszös, vagy a másikhoz, ami andezites, akár a harmadikhoz, ami riolitos – és mindegyik fajtatípust a maga élőhelyén kell előállítani és tovább szaporítani. Rengeteget haladtunk előre a furminttal, így azóta megváltozott a világkép: mindenek előtti lett a furmint" - emelte ki Szepsy István.

Az ősállapottól napjainkig

A fajta gyakorlatilag ezer évekkel ezelőtt kezdett kialakulni ezen a termőhelyen, ahol az előd népek éltek, a rézkorszak óta, és miután nincs két egyforma dűlő – sőt parcella sem – ugyanazzal a talajösszetétellel, a talajnak és a mikroklímának megfelelően abból az itt termelt ősállapotú fajtából számos változat jött létre. "Ezt úgy kell elképzelni, hogy van négydekás fürt meg nyolcvan dekás fürt is a furmintban" - magyarázta Szepsy István. "Van egészen apró bogyó és van óriási bogyó. Az egyik nem rothad és nehezen aszúsodik, a másik pedig könnyen rothad és gazdag aszú termést hoz, ha nem is azt a minőséget, amit csúcsnak lehet nevezni. Tehát végtelen számú lehetőség van klónokra, hiszen a klón az egy egyed. Azt nevezzük klónnak, ami egy egyed és aminek a tulajdonságait vegetatív szaporítással lehet örökíteni – elméletileg. Gyakorlatilag nem ilyen egyszerű a helyzet".

Tehát aki ma furmintot telepít, vagy mondjuk az elmúlt öt-tíz évben telepített, annak pontosan tudnia kell, hogy az ő adott területére milyen tulajdonságú furmintklónt érdemes telepíteni - mondta Szepsy István mádi borász.

A furmintról szóló interjúkat meghallgathatja a Hordóminta magazin 2019. január 30-i adásában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×