eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Dmitry Demidko/Unsplash

Keresztbe tesznek a Facebook pénzének a gazdasági hatalmak vezetői

A G20-csoport pénzügyi vezetői globális kockázatot látnak kriptodevizákban, ezért szigorúan szabályoznák ezeket.

A G20-csoport pénzügyi vezetői egyetértettek abban, hogy szigorú szabályokat kell kidolgozni a kriptodevizák, például a Facebook tervezett kriptopénze, a libra helyzetének rendezésére, és mindaddig nem szabad engedélyezni forgalomba hozatalukat, míg nem sikerül kiiktatni azokat a globális kockázatokat, amelyeket okoznak.

A világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Unió tömörítő csoport jegybankárai és pénzügyminiszterei a Washingtonban helyi idő szerint pénteken tartott tanácskozásukon elismerték, hogy a kriptodevizák a monetáris innováció terén potenciális haszonnal járhatnak, ám megjelenésük komoly fiskális és monetáris politikai kockázatokat okoz.

"Ki kell értékelni és megfelelően rendezni kell ezeket a kockázatokat, kiemelten a pénzmosás, az illegális finanszírozás, a fogyasztók és befektetők védelmének kérdését, mielőtt ezek a projektek működni kezdenek" - szögezték le a G20 vezetői találkozójuk után kiadott közleményükben.

Kuroda Haruhiko japán jegybankelnök a megbeszéléseket követően tudatta, hogy a G20 ki fogja kérni a nemzetközi monetáris szabványokat lefektető testületek véleményét, és abból fog kiindulni. Ez leghamarabb jövőre várható, így

egyre kisebb az esélye annak, hogy a Facebook ígéretéhez híven 2020-ban be tudja vezeti a librát.

A közösségi oldal számára az is problémát jelenthet, hogy minden nagy amerikai fizetési cég, a Visa, a Mastercard és a Paypal is kiszállt a libra pénzügyi infrastruktúráját kiépítő - Libra Association néven a Facebook által Genfben bejegyzett - nonprofit társaságból.

A G20 egyúttal arra jutott, hogy felkéri a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy vizsgálja meg a kriptodevizák gazdasági hatásait, különös tekintettel arra, hogy milyen hatással vannak a világ országainak monetáris szuverenitására.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7 munkacsoportja azt állapította meg, hogy ha széles körben elterjednek az olyan típusú kriptodevizák, a stablecoinok, amelyek mögött hagyományos devizák és más eszközök állnak tartalékként, az fenyegetést jelenthet a világ monetáris rendszerére és pénzügyi stabilitására.

Olaf Scholz német pénzügyminiszter pénteken kijelentette, hogy meg kell akadályozni, hogy a libra formájában alternatív globális fizetőeszköz jöjjön létre.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×