eur:
393.86
usd:
368.46
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem csal tovább a Magyarországon is működő kriptovaluta-mogul

Letartóztatták az Egyesült Államokban Konstantin Ignatovot, a OneCoin nevű kriptovalutás csalás vezetőjét.

Ruja Ignatova, a OneCoin korábbi vezetője és testvére, a március 6-án a Los Angeles-i reptéren elkapott Konstantin Ignatov ellen már vádat is emelt a manhattani törvényszék, bár Ruját még nem kapták el - fogalmaz a Portfolio.hu által szemlézett amerikai igazságügyi minisztériumi közlemény. Sajtóhírek szerint Ruja hamis személyazonossággal, ukránként bujkál.

Az alperesek egy több milliárd dolláros, állítólagos kriptodevizás vállalatot építettek teljes egészében hazugságokra és megtévesztésre alapozva. Hatalmas hozamokat és minimális kockázatot ígértek, de az üzlet egy piramisjáték volt, amit szemfényvesztésre építettek a számok helyett.

A OneCoint a New York-i ügyész "régi piramisjáték egy új platformon" szavakkal jellemezte.

Az FBI igazgatóhelyettese, William Sweeney Jr. szerint szerint a OneCoin - amibe 3 millió tag fektetett, több ezer magyar is - egy olyan kriptodeviza volt, ami csak a feltalálók fejében létezett. Hozzátette:

a OneCoinnak nincs semmilyen értéke és nem kriptodeviza.

Az üzemeltetők nyeresége 2,232 milliárd euró volt. A OneCoin értékét az üzemeltetők hasraütésszerűen határozták meg, így növekedhetett 0,5 euróról 29,95 euróra az "értéke" 2019 januárjáig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×