eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Vitorlás hajók sorakoznak a Balatonfüredi Yacht Club kikötőjében a meteorológia nyár első napján, 2018. június 1-jén.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Elektromos hajók fogadására alkalmas kikötők épülhetnek a Balatonnál

Megjelent a felhívás, összesen 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra lehet pályázni, a kikötőknek 2023. november 30-ig kell elkészülniük.

Egy nappal az önkormányzati választások után megjelent a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felhívása balatoni kikötők építésére vagy bővítésére. Erre a célra 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást szán a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan ebből a keretből 5-8 projektet fognak támogatni - írja a Napi.hu. A cégek és önkormányzatok november 15-től december 16-ig pályázhatnak minimum 100 millió, maximum egymilliárd forint támogatásra, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük.

A felhívás szerint

olyan kikötőkről van szó, amelyek az elektromos hajók számára is megteremtik a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására,

minimum 40 hajóhelynek kell lennie bennük és egész évben fogadniuk kell a hajókat. Szigorú feltételeknek kell megfelelniük a pályázóknak, a 100-ból legalább 60 pontot kell szerezni a sikerhez, pontot ér például, ha helikopter is le tud szállni, illetve ha legalább 4 kikötővel köt együttműködési megállapodást a pályázó.

A cikk ugyanakkor megjegyzi, még nem tudni, melyik tóparti város pályázik majd. A fontosabb önkormányzatok közül Keszthely, Balatonfüred, Tihany, Balatonboglár, Balatonszemes és Balatonföldvár polgármesterét az önkormányzati választás után a nagyobbik kormánypárt adja, de Siófok, Balatonalmádi, Balatonfűzfő, Balatonlelle, Balatonkenese élén nem kormánypárti polgármester áll, és a Fidesz egyik kampányígérete az volt, hogy azok a települések számíthatnak pénzre, ahol a Fidesz nyer.

Siófokon és Balatonkenesén már tiltakozott a lakosság a kikötők építése, bővítése ellen. A kenesei üdülő egyesület például azzal érvelt a Miniszterelnökséghez címzett petíciójában, hogy a szabad-kikötő megépítését nem szándékoznak megakadályozni, de annak megvalósítására más helyszínt javasolnak.

"Balatonkenesén több kikötő létezik, így ott bármelyikhez kapcsolódóan lehetőség van szabad-kikötő létesítésére. Legyen ez a terület továbbra is a kispénzű vízi sportot űzők és a balatoni panorámát csodálni szerető embereké" - írták, míg a siófokiak azt is sérelmezik, hogy semmilyen lakossági fórumot nem tartottak az ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×