eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

A nyaralásból hazatérve megrohanták a bankokat a babaváró párok

Augusztus végére csúcsot ért el a babaváró hitel népszerűsége.

A Magyar Nemzeti Bank friss statisztikái szerint augusztusban csúcsot ért el a babaváró hitel igénylése. A bankok 110 milliárd forintot folyósítottak, ez 68 százalékkal több, mint júliusban, mindkét havi várakozásnál jelentősebb az igénylés mértéke - írja a Magyar Nemzet.

A hitelkonstrukció népszerűsége meglátszik a lakáshitel-folyósításokon is: míg idén átlagosan a hazai lakosság 76 milliárd forintnyi új lakáskölcsönt vett fel havonta, addig augusztusban ez 68,2 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal kevesebb a júliusi 77,2 milliárdos folyósítási összegnél.

Babaváró ide vagy oda, az ősz erős lesz a hitelezés terén, főleg a fogyasztási kölcsönöknél és az áruhiteleknél várható felfutás, ennek oka az ünnepi időszak közeledte.

Augusztusban a szezonálisan igazított adatok szerint a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok nettó hitelfelvevők voltak, betétállományuk is nőtt. Tranzakciókból adódóan a háztartások hitelállománya szezonálisan igazítva 142,7 milliárd forintos, míg szezonális igazítás nélkül 156 milliárd forintos növekedést mutatott. A babaváró hitelek augusztus végi állománya pedig 166 milliárd forintot tett ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×