INFORÁDIÓ 
2020. január 20. hétfő
Fábián, Sebestyén

csalás

bankkártya

psd

Így verik át a magyar bankkártya-tulajdonosokat

Így verik át a magyar bankkártya-tulajdonosokat

Infostart
Újabb cikkünk a témában:

Folyamatosan nő a csalások száma és értéke, az is kiderült, milyen tranzakciók során vannak a legnagyobb veszélyben a kártyák.

Az internetes vásárlás során vannak a legnagyobb veszélyben a bankkártyák, az ATM-es lehúzások viszont egyre ritkábbak - írja összeállításában a napi.hu gazdasági portál.

A cikk a jegybank adatai alapján számol be arról, hogy egyre több a visszaélés ellopott vagy elveszett bankkártyákkal Magyarországon. Az első negyedévben összesen 1567 alkalommal károsították meg a kártyabirtokosokat azok, akik ellopták a bankkártyájukat, az okozott kár meghaladta a 19 millió forintot.

A legtöbb bankkártyás visszaélést az interneten követik el. Az idei első negyedévben 14648 alkalommal fordult elő, hogy egy magyarországi kártyával csalók vásároltak, a kár pedig megközelítette a 330 millió forintot. Ez elmarad a tavalyi utolsó negyedévitől, amikor rekordot döntött az internetes kártyás vásárlásoknál végbevitt csalások száma és értéke, de látható a statisztikából, hogy egyre gyakoribb az ilyen típusú visszaélés.

A cikk emlékeztet arra, hogy szeptember 14-e óta biztonságosabb lett a rendszer, az úgynevezett PSD2-szabályok bevezetése miatt az 5 ezer forint alatti tranzakcióknál is kérik majd a pin-kódot, ha a pin-t nem igénylő vásárlások száma elérte az 5 darabot, vagy az értéke meghaladta a 150 eurót.

Az internetes vásárlásoknál azonban az erős ügyfélazonosítás bevezetését több országban is elhalasztották, Magyarországon is kaptak erre a piaci szereplők 12 hónapnyi haladékot.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018