eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Így verik át a magyar bankkártya-tulajdonosokat

Folyamatosan nő a csalások száma és értéke, az is kiderült, milyen tranzakciók során vannak a legnagyobb veszélyben a kártyák.

Az internetes vásárlás során vannak a legnagyobb veszélyben a bankkártyák, az ATM-es lehúzások viszont egyre ritkábbak - írja összeállításában a napi.hu gazdasági portál.

A cikk a jegybank adatai alapján számol be arról, hogy egyre több a visszaélés ellopott vagy elveszett bankkártyákkal Magyarországon. Az első negyedévben összesen 1567 alkalommal károsították meg a kártyabirtokosokat azok, akik ellopták a bankkártyájukat, az okozott kár meghaladta a 19 millió forintot.

A legtöbb bankkártyás visszaélést az interneten követik el. Az idei első negyedévben 14648 alkalommal fordult elő, hogy egy magyarországi kártyával csalók vásároltak, a kár pedig megközelítette a 330 millió forintot. Ez elmarad a tavalyi utolsó negyedévitől, amikor rekordot döntött az internetes kártyás vásárlásoknál végbevitt csalások száma és értéke, de látható a statisztikából, hogy egyre gyakoribb az ilyen típusú visszaélés.

A cikk emlékeztet arra, hogy szeptember 14-e óta biztonságosabb lett a rendszer, az úgynevezett PSD2-szabályok bevezetése miatt az 5 ezer forint alatti tranzakcióknál is kérik majd a pin-kódot, ha a pin-t nem igénylő vásárlások száma elérte az 5 darabot, vagy az értéke meghaladta a 150 eurót.

Az internetes vásárlásoknál azonban az erős ügyfélazonosítás bevezetését több országban is elhalasztották, Magyarországon is kaptak erre a piaci szereplők 12 hónapnyi haladékot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×