eur:
394.29
usd:
370.33
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels.com

Radikális változások a láthatáron a bankolásban

Hivatalosan szombattól léphet életbe több, a bankolást érintő fontos változás.

Szeptember 14-én lép hatályba a dolgok jelen állása szerint az úgynevezett PSD2 szabályozási csomag. Ennek az uniószerte érkező változásnak a részeként

több, a bankolást érintő szigorítás is életbe lép,

miközben a csomag egyik alapvető célja a modern pénzügyi szolgáltatások alkalmazásának könnyítése, így a jogszabályok lazítást is jelentenek.

A Portfolio elemzője arról tájékoztatott , hogy a módosítások után

az egyszerűbb banki tranzakciók során is szembesülhetünk új metódusokkal.

Turzó Ádám szerint a szombattól hatályos szabályok szerint az egyik leglényegesebb változás a bankkártyás fizetéseket érinti.

Az egyik legfontosabb változás az lesz, hogy

többszintű azonosítást vezetnek be a bankok,

ami a gyakorlatban úgy fog kinézni, hogy online vásárláskor valamilyen módon a mobiltelefonunkra fogunk kapni egy további azonosítót – sms-t, QR-kódot vagy mást –, amire a PIN-kód mellett szükségünk lesz vásárláskor. A fizikai térben elfogadja a szabályozó a bankkártya birtoklását egy faktornak, így annak esetében tulajdonképpen más azonosításra nem lesz szükség, magyarázta.

A szakértő szerint ugyanakkor

azzal is találkozhatunk, hogy egy 5000 forintot nem meghaladó, érintéses fizetés esetén meg kell adni a PIN-kódot,

holott ez korábban nem így volt. "A jogszabályban az szerepel, hogy egyrészt 150 euróig, körülbelül 48 ezer forintig a kumulált értéke a fizetéseinknek történhet érintéses fizetéssel PIN-kód megadása nélkül, amennyiben elérjük ezt a határt, mindenféleképpen PIN-kódot fog kérni a terminál. Ennek az az oka, hogyha elveszítenénk a kártyánkat, akkor ne tudjanak korlátlanul, érintéses fizetéssel, PIN-kód megadása nélkül fizetni velük" – ismertette. Turzó Ádám hozzátette, hogyha ezt a közel 50 ezer forintos határt nem érjük el sorozatban, akkor is csak ötször tudunk majd PIN-kód nélkül tranzakciót végrehajtani.

Csúszhat

Az InfoRádió ugyanakkor több, a bankszektorban tevékenykedő magas beosztású szakembertől is úgy értesült, hogy a teljes szabályozási csomag bevezetésének elhalasztásáról dönthet az unió illetékes szerve több pénzintézet felkészületlensége miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×