eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Sokaknak segíthet az uniós munkavállalási portál

Külföldön szeretne munkát vállalni, de nem tudja, merre induljon el? Az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portált, az EURES-t azért hoztak létre, hogy az Európai Unió 28 országában, valamint Svájcon, Izlandon és Norvégián belül segítse a munkavállalók szabad áramlását. Majdnem 3,6 millió állás közül lehet válogatni.

Az EURES-ben, az európai foglalkoztatási hálózatban nem egészen hatezer munkaadó van jelen. Mégis az európai munkaerőnek csak 3 százaléka mobilis. Az európai foglalkoztatási hálózatot 1993-ban hozták létre, hogy elősegítsék a munkavállalók szabad mozgását az Európai Gazdasági Térségen belül. A reform lényege a foglalkoztatási szolgálatok legszélesebb körének bevonása.

Heinz K. Becker, az Európai Néppárt német politikusa közölte:

erőteljesen szorgalmazzák a privát foglalkoztatási szolgáltatók bevonását.

„Be akarjuk vonni a regionális foglalkoztatási ügynökségeket. Rajtuk kívül pedig a szociális partnerekre és a civil szervezetekre is számítunk, amikor állásokat kínálnak” – mondta.

A tagállamoknak vagy az álláskeresőknek azonban nem kötelező részt venniük a rendszerben.

Ahogy Sión Simon, brit munkáspárti képviselő mondta, senkinek sincs előírva, senki sem kényszeríthető arra, hogy az EURES által közzétett állást fogadja el, és senkitől sem vonható meg a segély emiatt. Ez egy szolgáltatás, amely segít annak, aki kéri. Sok-sok millió ember van az unióban, akik bizony kétségbeesetten keresnek állást – tette hozzá.

Mindezzel együtt csökkenő tendenciát mutatnak a munkanélküliségi adatok az Európai Unióban. Az áprilisi adatokhoz képest májusban 6,3 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az EU tagállamaiban, míg az eurozónában ez az adat 7,5 százalék volt, ami az elmúlt 11 év legalacsonyabbja. A legalacsonyabb adatokat Csehországban, Németországban és Hollandiában mérték, a legmagasabbakat a mediterrán régióban, Görögországban, Olaszországban és Spanyolországban.

Magyarországon a KSH jelentése alapján a május-júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 158 ezer, a munkanélküliségi ráta pedig 3,4 százalékos volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×