INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

németország

gdp

export

Pozsony, 2010. május 19.A VW Slovakia által közreadott felvételen egy munkás tisztogat egy elkészült Volkswagen személygépkocsit a német Volkswagen autógyár pozsonyi összeszerelő üzemében 2010. május 19-én. (MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch)

Csökkent a német GDP a második negyedévben

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest - közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).

Az előző negyedévben még 0,4 százalékkal nőtt a német GDP.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés.

A Destatis előzetes adatai alapján a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import.

A belgazdasági folyamatok részben ellensúlyozták a külső hatásokat, a lakosság és az állam fogyasztási kiadásai növekedtek és a beruházások is bővültek az április-júniusi időszakban.

Éves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság, teljesítménye a második negyedévben.

Az előző negyedévben még jóval nagyobb, 0,9 százalékos volt az éves növekedés.

A Destatis jelentése szerint a foglalkoztatottság tovább nőtt a második negyedévben, a 83 milliós országban 45,2 millióan álltak munkaviszonyban, ami 435 ezerrel, 1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A szövetségi kormányt foglalkoztatja a 2008-2009-es válsághoz hasonló gazdasági visszaesés veszélye.

Hubertus Heil munkaügyi miniszter kedden bejelentette, hogy a tárca egy munkahelyvédelmi terven dolgozik. A szeptember végére elkészítendő törvényjavaslat szerint a vállalkozások az eddiginél nagyobb állami támogatást kaphatnak, hogy az adott ágazat vagy az egész gazdaság válsága esetén leépítés helyett rövidített munkaidőben foglalkoztassák a munkavállalókat, és a felszabaduló időt továbbképzésre, átképzésre használják fel.

Nyitókép: MTI/VW Slovakia/Matthias Knoch
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018