eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Más kölcsön is kiváltható lesz a babaváró hitellel, közölte a nemzeti bank alelnöke - a nap hírei

Október vége a banki adategyeztetés új határideje. Alig csökken a kereslet a szuperállampapír iránt.

Más kölcsön is kiváltható lesz a babaváró hitellel - közölte a nemzeti bank alelnöke. Nagy Márton elmondta: várhatóan szerdán jelennek meg a hitelhez kapcsolódó adósságfék-szabályok, amelyek alapján a babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe, illetve más kölcsön kiváltásába.

Emelte idei inflációs és növekedési előrejelzését a nemzeti bank. Ebben az évben 1 tized százalékkal magasabb, 3,2 százalékos pénzromlásra, és fél százalékkal gyorsabb, 4,3 százalékos növekedésre számít a jegybank. A Monetáris Tanács az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott sem az alapkamaton, sem a kamatfolyosón.

Október 31-ig kell elvégezni a banki adategyeztetést - az Országgyűlés 4 hónappal meghosszabbította a határidőt. A szolgáltatóknak a hatálybalépést követő 3 napon belül tájékoztatniuk kell azon ügyfeleiket, akiknek az esetében az átvilágítás még egyáltalán nem vagy nem teljes körűen történt meg. pénzintézetek szerint még több mint egymillió ügyfél nem egyeztette adatait.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a magyar gazdaság fejlődésének kulcsa, hogy az új, modern autóipari korszak beruházásait Magyarországra tudják vonzani. Szijjártó Péter, a győri Széchenyi István Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködések Központjának ünnepélyes átadóján hangsúlyozta: az az elvárás, hogy a központ növelje Magyarország vonzerejét az újabb beruházók szemében, és az autóipari kutatások egyik legfontosabb helyszínévé váljon.

Alig csökken a kereslet a szuperállampapír iránt. Eddig már csaknem 900 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság Magyar Állampapír Pluszt. A június 3-a óta jegyezhető MÁP+-ból az első héten a meghirdetett több mint ötszörösét, 529 milliárdot elérő jegyzéseket fogadtak be a forgalmazók. Ez volt minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.

Magyarországnak az a fontos, hogy alkalmas embert találjanak az Európai Bizottság élére - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés európai ügyek bizottságának ülésén. Gulyás Gergely éves meghallgatásán úgy vélte: az Európai Bizottság elmúlt öt éve kudarcként értékelhető, ezért változásra van szükség.

Az idén nyáron minden eddiginél több, összesen mintegy 30 ezer gyermek táborozhat a zánkai Erzsébet-táborban. A balatoni táborok megnyitóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta: olyan programok várják a gyermekeket, amelyek az érzékenységet, emberséget, hitet és nemzeti identitást is erősítik. Novák Katalin családügyi államtitkár hozzátette: a táborok nem jelentenek komoly kiadást a szülőknek, a heti ellátásért, étkezésért és a programokért összesen ezer forintot kell fizetni.

Pakson nem fordulhat elő a csernobilihez hasonló baleset, mert a két blokktípus tervezése teljesen más - jelentette ki a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója. Kovács Antal egy rendezvényen elmondta: a magyar létesítményben aktív és passzív, emberi beavatkozást nem igénylő rendszerek garantálják a biztonságos működést.

Elhunyt Gergátz Elemér, az Antall-kormány földművelésügyi minisztere. 78 éves volt. Gergátz Elemér 1991-től volt miniszter, feladatai közé tartozott a tárca új szervezetének kialakítása, a rendszerváltozás utáni mezőgazdasági szakigazgatás megteremtése.

Bekerült a pénteken kezdődő Karlovy Vary-i filmfesztivál műsorába Kovács István Ostrom című diplomafilmje. A korábban diák Oscar-díjjal kitüntetett alkotást az európai mozi új generációja elnevezésű programban, tíz fiatal rendező diplomafilmjével együtt mutatják be a csehországi mustrán.

Felfüggeszti munkáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében Ukrajna, tiltakozásul az ellen, hogy Oroszország visszakapta öt éve megvont szavazati jogát. Moszkva előzőleg közölte: az orosz szövetségi törvényhozás delegációja visszatér a munkához, de további büntetőintézkedéseket nem tűr el.

Az Egyesült Államokban benyújtotta lemondását a Vám-és Határvédelmi Ügynökség ügyvezető elnöke. Az elmúlt napokban még a Donald Trump elnököt támogató sajtótermékek is bírálták, ahogyan a hatóságok bánnak az Egyesült Államokba illegálisan érkezettekkel, különösen a gyermekekkel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×