eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Fals hír kaphatott szárnyra a babaváró támogatásról

Több bank is azt állítja, nem kaptak semmiféle iránymutatást a Pénzügyminisztériumtól.

A Napi.hu-nak több pénzintézet, és a bankszövetség is úgy nyilatkozott, hogy nem is hallott arról a pénzügyminisztériumi iránymutatásról, amely alapján nem használható a július 1-jétől igényelhető babaváró támogatás korában felvett hitelek előtörlesztésére. Az állítólagos iránymutatásról korábban a Hvg.hu számolt be.

A Budapest Bank szerint

félreértésről van szó

a hitelkiváltás kapcsán. "A félreértés véleményünk szerint abból adódhat, hogy a Magyar Nemzeti Bank előírása által meghatározott jövedelemarányos törlesztőrészlet (jtm) számításánál akkor is figyelembe kell venni a meglévő hitelek törlesztő részleteit, ha az ügyfél a babaváró kölcsön igénylésekor úgy nyilatkozik, hogy azt egy meglévő hitel kiváltására fogja fordítani" – írták a gazdasági lapnak.

A vonatkozó MNB-rendeletben azonban nincs semmilyen speciális rendelkezés a kedvezményes hitelről, vagyis ha kiváltásra használják is fel a megkapott pénzt, ugyanúgy kell számítaniuk a bankoknak a jtm-et, mint egy normál piaci alapú ilyen jellegű kölcsön esetében.

A Gránit Bank pedig megjegyezte, hogyha nem annál a banknál veszik fel a babaváró kölcsönt, ahol a korábbi hitele is van az ügyfélnek, akkor

nincs rálátása a régi banknak,

hogy a korábban felvett hitelt elő-, végtörlesztése egyértelműen a babaváró kölcsönből történik.

A babaváró hitel keretében a gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok akár 10 millió forint szabadon felhasználható, kamattámogatott hitelt is kaphatnak.

MNB-alelnök: a babaváró hitellel kiváltható más hitel

A babaváró hitelhez kapcsolódva változnak az adósságfék-szabályok,

a babavárót önerőként be lehet számítani a lakáshitel felvételbe,

és várhatóan nem korlátozzák, hogy a babaváró hitellel más kölcsönt kiváltsanak az ügyfelek - jelentette be Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden a MNB kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján.

Várhatóan szerdán a Magyar Közlönyben megjelennek a módosított adósságfék-szabályok, amelyek számítási módját szerdán délután közli a jegybank - tette hozzá.

Július elsején életbe lép a családvédelmi akcióterv négy pontja: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kamattámogatott kölcsön használt ingatlanokhoz, a jelzáloghitelek elengedésének kibővített változata, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

Korábbi tájékoztatás szerint a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását a július elseje után született gyerekek után igényelheti majd minden 18 és 40 év közötti nő, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal vagy felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik.

Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva 2022 végéig áll majd nyitva ez a lehetőség, három és fél éven át léphetnek be a programba a fiatalok.

Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. A második gyerek születésénél további három évre felfüggesztik a törlesztést és elengedik a tőketartozás 30 százalékát. A harmadik gyerek megszületésénél pedig a hitel további részét is teljes egészében elengedik. Ha az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×