eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Sokat bukhatunk, ha rosszkor váltunk valutát

A forint árfolyamváltozását előre megjósolni pillanatnyilag lehetetlen, vannak azonban olyan dolgok, amikre ha odafigyelünk, sokat spórolhatunk valutaváltáskor.

Szó sincs arról, hogy nem érdemes az árfolyamváltozásokra odafigyelni, ez nem igaz, szögezi le elsőként a Pénzcentrum, hozzátéve: jelenleg egyszerűen csak olyan a piaci – és globális gazdasági helyzet –, hogy a forint aktuális árfolyamalakulását 2-8 hetes időtávban nagyon nehéz megjósolni. Így arra a kérdésre, hogy érdemes-e várni a valutaváltással a nyaralásig, vagy váltsunk előre, nem lehet kielégítő választ adni. Ezt támasztotta alá Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője is a Pénzcentrumnak adott válaszában. Az elemző elmondta, hogy

a hazai deviza árfolyamának alakulása számtalan tényezőtől függ, így nagyban kitett például a nemzetközi folyamatoknak.

Az elemző elmondása szerint egyébként hiába erősödik a magyar deviza, ha rosszul választunk pénzváltót, ott ezt az árfolyamnyereséget – és még többet – elbukjuk.

Praktikus tanácsként Suppan elmondta, hogy a határ menti váltók kerülendők, sőt,

vigyünk magunkkal bankkártyát, és ahol lehet, fizessünk azzal.

A készpénzváltáskor ugyanis a váltóknál marad a marzs, ami mindenképp pluszköltségként jelentkezik a nyaralónál. Aki ezekre odafigyel, az akár többet is spórolhat a devizavásárláson, mintha a forint erősödésére várna – ami lehet, hogy nem jön el.

Egyáltalán nem mindegy

De miért nem mindegy, hogy épp milyen árfolyamon váltunk forintot? Mit érdekelje a nyaralót, hogy épp 310 forint egy euró vagy 320? A válasz az, hogy valóban egyáltalán nem mindegy. Ha egy ország devizája gyengül a másikkal szemben, az azt jelenti, hogy az ország kevesebb termék/szolgáltatás vásárlására lesz jogosult a másik országban – magyarul szegényebb lesz az erősödő valutájú országhoz képest.

Ezt nagyon könnyű megérteni, számszerűsíteni azonban érdemes: ha például 500 ezer forintot tervezünk elkölteni az olasz tengerparton, és 310 forintért veszünk eurót, akkor 1613 euróért vásárolhatunk limoncellót, pizzát, tésztát, múzeumbelépőt, szállodaszobát, stb. Ha viszont 320 forintért veszünk eurót, akkor már csak 1563 eurónk lesz ugyanerre – azaz mérhetően szegényebben megyünk nyaralni –, miközben mi az égvilágon semmit nem tettünk, mégis a mi 500 ezrünk kint kb. 15 ezer forinttal ér kevesebbet. Ez azért van, mert

rövid távon az árak nem követik le az árfolyamváltozást.

Így ha most azt tapasztaljuk, hogy a forint hirtelen beugrik 315 alá a jelenlegi 321-es szintről, akkor viszont érdemes lecsapni a változásra – ha csak nem arra játszunk, hogy tovább erősödik.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×