eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Együtt a három gyerekes debreceni Szabó család az épülő házba:, balról Patrik, Hanna, az anyuka: Oktávia, az apa: Szabó István és Zsombor. A család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít a városszéli Huszti Lakóparkban. A 170 négyzetméteres, két szintes épületben a három gyerek saját szobát kap. Azt tervezik, hogy nyolc hónapos kivitelezés után a 2016-os karácsonyt új otthonukban tölthetik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Oláh Tibor

Azok járnak a legjobban, akik kistelepülésen alapítanak nagycsaládot

Több mint kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy fizetéséből lakást vegyen, mint egy észak-magyarországinak - derült ki a Takarék Index kutatásából. A vizsgálat szerint az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének egyharmadát, egy községben csaknem a kétharmadát érik el egy háromgyermekes család esetében.

Két témát vizsgált a Takarék Index legújabb elemzése: ez egyik, hogy egy adott régióban kereshető pénz hogyan aránylik az ottani ingatlanárakhoz, a másik, hogy az adott régiós lakásár hogyan aránylik az elérhető támogatásokhoz.

"Ha a lakásárakat a fizetésekhez mérjük, feltűnik, hogy

Budapesten kell a legtöbbet dolgozni egy átlagos, 60 négyzetméter alapterületű lakásért, és Észak-Magyarországon a legkevesebbet. Budapesten átlagosan 1,71 havi jövedelmet tesz ki egy négyzetméter lakás,

a második helyezett az Észak-Alföld, a harmadik a Nyugat-Dunántúl. Ezzel szemben Észak-Magyarországon az átlagosan 130 ezer forintos négyzetméterárakhoz 180 ezer forintos bérek társulnak, ott tehát a szorzó jóval alacsonyabb, mint egy, 0,72" - számolt be a kutatás eredményeiről Incze Zsombor, a Takarék Index projektvezetője az InfoRádióban.

Az elérhető állami támogatást figyelembe véve

a legnagyobb támogatást a községekben lakó háromgyermekes családok tudják igénybe venni

új építésű lakásra. "Esetükben akár 60 százalék is lehet a támogatás a teljes értékhez képest" - fűzte hozzá Incze Zsombor. Ettől nem sokkal marad el a vidéki városi 59 százalékos arány, Budapesten ugyanez az arány 30 százalékos.

Ezek a százalékok egyébként a már elkészült új lakásokra vonatkoznak, ha valaki most ugrik neki egy ilyen projektnek, arra számíthat, hogy az árak felfelé mennek majd, a százalék ebből kifolyólag alacsonyabb lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

Óva inti az IMF az Európai Uniót: nem a támogatások fizetése a megoldás

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) óva intette Európát attól, hogy „állami támogatási versenybe” kezdjen az Egyesült Államokkal és Kínával, mondván, hogy ez ártana az EU gazdaságának. Az IMF pénteken közzétett legfrissebb, európai gazdasági kilátásokról szóló jelentésében úgy becsülte, hogy az amerikai inflációcsökkentő törvény – amely 369 milliárd dollárnyi támogatást és adókedvezményt tartalmaz a tiszta energiával kapcsolatos technológiákra – másolása tartósan 0,6 százalékkal csökkentené az EU GDP-jét.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×