eur:
394.22
usd:
369.41
bux:
65294.16
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Jelentős jogszabályváltozások jönnek a földügyekben

Egy szabály szinte gúzsba köti a magyar agráriumot, megszüntetésével több területen is javulhat a helyzet.

A földvagyon, a vadállomány, a vizek és az erdők elválaszthatatlan egysége Magyarország nemzeti kincse, ezért Zambó Péter, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős nemrégiben kinevezett államtitkára az egyik legfontosabb feladatának tartja az egyes területek gazdálkodási összhangjának biztosítását.

Zambó Péter elmondta, hogy az államtitkárság alá tartozó területek az elmúlt időszakhoz képest nem változtak, azon belül továbbra is a földügyekért, az erdő- és vadgazdálkodásért, a halgazdálkodásért felel, de jelentősebb jogszabályváltozások csak a földügyek területén várhatók a közeljövőben. Ezen a területen kiemelt feladat az osztatlan közös tulajdonforma megszüntetése, amely közel 2,5 millió hektár területet érintve szinte gúzsba köti a magyar agráriumot. Az osztatlan közös tulajdon részarányának csökkentésétől jelentős termelékenység-javulást várnak a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban is.

Erdősítés jöhet

Az államtitkár az erdőgazdálkodás fontos feladatának tartja az ország fával borított területeinek növelését, amely nemcsak az új erdők telepítését, hanem út menti fasorok, védő erdősávok, parkerdők kialakítását is jelenti. Ezeknek nagy szerepük van a környezeti állapot javításában és a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében is - mondta.

Kifejtette, a magyar erdőterület már most a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontok közé tartozik, ezért célkitűzései között szerepel az erdei turizmus további fejlesztése is. Újabb turistaházak felújítását, kerékpározható utak kijelölését, az erdei kisvasúthálózat bővítését tervezik. Mindezek mellett hangsúlyt fektetnek az erdészeti oktatás fejlesztésére, valamint ismeretterjesztő programok szervezésére, hogy a természeti értékeket megismerve, minél többen magukénak érezzék az erdők védelmét - sorolta.

Rendet tennének a vadkáros ügyek intézésénél

A vadgazdálkodásnál fontosnak nevezte a vadkárelhárítási protokoll bevezetését, a vadgazdálkodó és a földtulajdonos közötti ellentétek felszámolását. 2021-ben Magyarország Vadászati Világkiállítást rendez, ahol magas szinten szeretnék bemutatni a világszínvonalú magyar vadgazdálkodást, valamint a gasztronómiát, az erdőgazdálkodást és a természetvédelem eredményeit - mondta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×