eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Berlin, 2018. augusztus 19.Új Volkswagenek sorakoznak a Berlin-Schönefeld repülőtér parkolóiban 2018. augusztus 19-én. Sajtóértesülések szerint a legnagyobb európai járműgyártó mintegy nyolcezer parkolóhelyet bérel az eladatlan és hatósági engedéllyel még nem rendelkező autóinak a reptér területén. (MTI/EPA/Alexander Becher)
Nyitókép: (MTI/EPA/Alexander Becher

Újabb botrány a német autógyártóknál

Német lapinformációk szerint összehangoltan csalt a dízelautók károsanyagkibocsátás-mérésénél három nagy gyártó.

A sajtóhírek szerint a BMW, a Daimler és a Volkswagen összejátszott a károsanyag-kibocsátási teszten, a három gyártó így próbálta meg kijátszani a szabályokat – tájékoztatta az InfoRádiót Karner Miklós autós szakíró, hozzátéve: volt már hasonlóra példa a múltban, akkor a fenti három cégen kívül mások is érintettek voltak a kartellgyanúban.

Ha a vádak beigazolódnak, az autógyártók éves bevételének akár 10 százalékát is kiszabhatják büntetésnek, ami dollármilliárdos szankciót jelenthet. A szakértő ugyanakkor kiemelte: még nem tart ott az ügy, hogy bármiféle bírósági döntés folyamatban lenne. A német autóipar korábbi botrányaival együtt különösen magas veszteséget jelenthet az újabb ügy, szinte lehetetlen, hogy ez ne okozzon komoly problémát a működésben.

Karner Miklós beszélt a dízelbotrányról is. Szerinte nem lehet tudni, milyen csontvázak lapulnak még a cégek szekrényeiben.

„Nagy botrányokra nem számítok már ezeken a területeken, hiszen rengeteg dolog kiderült az elmúlt időszakban”

– tette hozzá. Bár más autógyártóknál is tártak fel hasonló szabálytalanságokat, mégis leggyakrabban a német cégeket említik. Ez a szakértő szerint az amerikai piacvédelmi törekvéseknek, illetve a németországi környezetvédelmi lobbi erősségének köszönhető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×