INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

kartell

autógyártó

bmw

daimler

volkswagen

Berlin, 2018. augusztus 19.Új Volkswagenek sorakoznak a Berlin-Schönefeld repülőtér parkolóiban 2018. augusztus 19-én. Sajtóértesülések szerint a legnagyobb európai járműgyártó mintegy nyolcezer parkolóhelyet bérel az eladatlan és hatósági engedéllyel még nem rendelkező autóinak a reptér területén. (MTI/EPA/Alexander Becher)

Újabb botrány a német autógyártóknál

Német lapinformációk szerint összehangoltan csalt a dízelautók károsanyagkibocsátás-mérésénél három nagy gyártó.

A sajtóhírek szerint a BMW, a Daimler és a Volkswagen összejátszott a károsanyag-kibocsátási teszten, a három gyártó így próbálta meg kijátszani a szabályokat – tájékoztatta az InfoRádiót Karner Miklós autós szakíró, hozzátéve: volt már hasonlóra példa a múltban, akkor a fenti három cégen kívül mások is érintettek voltak a kartellgyanúban.

Ha a vádak beigazolódnak, az autógyártók éves bevételének akár 10 százalékát is kiszabhatják büntetésnek, ami dollármilliárdos szankciót jelenthet. A szakértő ugyanakkor kiemelte: még nem tart ott az ügy, hogy bármiféle bírósági döntés folyamatban lenne. A német autóipar korábbi botrányaival együtt különösen magas veszteséget jelenthet az újabb ügy, szinte lehetetlen, hogy ez ne okozzon komoly problémát a működésben.

Karner Miklós beszélt a dízelbotrányról is. Szerinte nem lehet tudni, milyen csontvázak lapulnak még a cégek szekrényeiben.

„Nagy botrányokra nem számítok már ezeken a területeken, hiszen rengeteg dolog kiderült az elmúlt időszakban”

– tette hozzá. Bár más autógyártóknál is tártak fel hasonló szabálytalanságokat, mégis leggyakrabban a német cégeket említik. Ez a szakértő szerint az amerikai piacvédelmi törekvéseknek, illetve a németországi környezetvédelmi lobbi erősségének köszönhető.

Nyitókép: (MTI/EPA/Alexander Becher

Kapcsolódó hang

Újabb botrány a német autógyártóknál
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018