eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Nemzeti Bank elnöki tisztségére újrajelölt Matolcsy György (b) kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén az Országház Tisza Kálmán-termében 2019. február 26-án. Mellette Windisch László, a jegybank alelnöke.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György a gazdasági bizottság elé állt

A világháborút követő újjáépítés időszakában volt utoljára olyan sikeres a magyar gazdaság, mint az elmúlt években - mondta a jegybank elnöke újbóli kinevezése előtt tartott parlamenti bizottsági meghallgatásán. Matolcsy György szerint az elmúlt hat év gazdasági növekedésében fontos szerepe volt a kormány és a jegybank közötti stratégiai szövetségnek.

Magyarország valamennyi makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években – kezdte beszámolóját Matolcsy György a Parlamentben, ahol a gazdasági bizottság hallgatta meg, miután Orbán Viktor ismét a jegybank jelenlegi kormányzóját javasolta a köztársasági elnöknek az MNB következő vezetőjének.

A jegybankelnök kiemelte, hogy a központi bank a legszorosabb kapcsolatot tartja fenn az üzleti szektorral, a bankszektorral és a kormánnyal is. Szavai szerint ezen stratégiai szövetségek nélkül nem jöhetett volna létre a fenntartható, belső forrásokra alapozó gazdasági bővülés.

"Az elmúlt száz év gazdaságtörténetét figyelembe véve azért kivételes ez a növekedés és az a növekedési fordulat, ami bekövetkezett Magyarországon 2013 után, mert ez egy egyensúlyőrző növekedés volt" - mondta Matolcsy György.

Kiemelte, hogy

a korábbi elhibázott gazdaságpolitika miatt a jegybank dolgozói létszámának 4 százalékát menesztették.

Aláhúzta, hogy igencsak bevált intézkedésnek bizonyult a pénzpiaci felügyelet jegybanki integrációja, mellyel néhány hónap alatt ki tudták szűrni a 2013-as brókerbotrány visszaéléseinek elkövetőit. A bizottság fideszes elnöke, Bánki Erik a beszámoló után szót adott a tagoknak, így Bangóné Borbély Ildikó, a testület szocialista tagja arra volt kíváncsi, hogy ha a gazdaságpolitika alakítói szerint fontos az öngondoskodás akkor hogyan lehet, hogy Matolcsy György milliós fizetése ellenére sem rendelkezik megtakarítással. Mellár Tamás alelnök, a Párbeszéd képviselője pedig a gyenge innovációs és versenyképességi eredmények mellett a korrupció magas szintjére hívta fel a figyelmet, és azt kérdezte, ha bevált a felügyeleti rendszer, miért adódhattak likviditási problémái az egyik banknak.

"Vajon mit állapított meg a Magyar Nemzeti Bank mint felügyeleti szerv a Növekedési Hitelbank-ügyi vizsgálattal kapcsolatban? Hogyan kerülhetett ez a bank mégis csődközeli helyzetbe? Vajon érez-e Matolcsy György felelősséget ezen bank gazdálkodásával kapcsolatban, különös tekintettel arra, hogy az unokatestvére irányítja ezt a bankot?" - kérdezte Mellár Tamás.

A jegybank elnöke válaszában hangsúlyozta, hogy az elmúlt hat évben az MNB 2400 milliárd forinttal járult hozzá az államadósság szintjének csökkentéséhez. A jegybanki felügyeletről közölte, csak egyetlen elv érvényesülhet:

"Növekedési Hitelbank: sem az alapításkor, sem a működés során, sem most, semmilyen köze nincs hozzá a jegybanki vezetésnek, így a jegybank elnökének sem egy bank, ez esetben egy kis bank működéséhez.

Egyetlen szempont van szem előtt, ez pedig az, hogy egyenlő mércével mérjünk, és a betétesek pénze biztonságban legyen."

A jegybank kormányzója végül a megtakarításait firtató kérdésre úgy reagált: örömteli, hogy a bizottság nem talált eladósodottságra utaló jeleket vagyoni helyzetében. Arról pedig senkinek nem kell beszámolnia, mire költi a jövedelmét.

A bizottság végül 10 igen és 5 ellenszavazattal alkalmasnak ítélték a további munkára,

de Matolcsy Györgynek még a Parlamentben esküt kell tennie következő ciklusa megkezdése előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×