eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke beszédet mond a Lámfalussy-konferencián a Budapest Marriott Hotelben 2019. február 4-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

A magyar euróról beszélt Matolcsy György

Pontos dátumot nem említett a jegybank elnöke, de annyit elárult, hogy a következő évtizedekben Magyarország bevezeti majd az eurót.

A virágzó időszakokat válságok követik, a válságban gyorsan kell cselekedni, a jegybankoknak és kormányoknak szoros, stratégiai szövetségben kell fellépniük - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Lámfalussy-konferencián hétfőn Budapesten.

A jegybank elnöke kiemelte: a 2008-tól kibontakozó pénzügyi-gazdasági válság egyik fő tanulsága, hogy gyorsan kell intézkedni, ahogy azt az Egyesült Államokban tették.

Magyarország ugyan még nem tagja az eurózónának, de valamikor, a következő évtizedekben bevezeti majd az eurót

- mutatott rá Matolcsy György, hozzátéve, ezért neki is le kell vonnia a tanulságokat az eurót érintő folyamatokról.

A már hatodik alkalommal megrendezett Lámfalussy Lectures konferencián Matolcsy György kiemelte: az euró elmúlt két évtizede olyan tanulságokkal szolgál, amelyekből fontos következtetések vonhatóak le. Az első 10 év, 2008-ig egyértelműen sikeresen zajlott, amiből a legtöbbet a felzárkózó eurózóna tagok közül főleg a déli államok profitáltak. Mint mondta, az ezt követő időszakot megszenvedte az eurózóna és úgy tűnik, a konvergencia eltűnőben van. Az eurózónában a válság hosszabb és mélyebb volt, mint az Egyesült Államokban, pedig onnan érkezett Európába, 2012 óta egy lassú helyreállításnak lehetünk tanúi.

Matolcsy György a tanulságokról megfogalmazta:

virágzó időszak kell az egyértelmű konvergenciához, és teljesen "kifejlett euróra" van szükség ahhoz, hogy később a közös pénz a válságoknak ellen tudjon állni.

Amikor létrejött az euró, virágzó időszakot élt meg Európa, és akkor nem gondoltak arra, hogy újra gazdasági válság következhet be. Matolcsy György úgy látja, nem lehet bűnbakként tekinteni az euróra, de kétségtelen, hogy az eurózóna rendszere nem épült ki megfelelően. Az EU nem kezelte jól a válságot, a fő hiba az volt, hogy Európa megszorító jellegű válaszokkal reagált a válságra - mondta a jegybank elnöke, aki azt is jelezte: az amerikai kormányzat és a Fed közös válságkezelése gyors fellépést tett lehetővé, emiatt az Egyesült Államokban lényegében 2009-re be is fejeződött a válság. Ott nem megszorító alapú válságkezelést valósítottak meg, miközben Európában az országok többségében a megszorításokra helyezték a hangsúlyt, az Európai Központi Bank is mintegy két évet késett a válságkezelés elindításában.

Matolcsy György szerint a következő években egy újabb válság jöhet, ekkor gyors és hatékony válságkezelésre lesz szükség.

Rámutatott: az alkotmányok, a törvények alapján a jegybankok függetlenek a kormányzattól, de a kormányokkal együttes stratégiai fellépésre van szükség a válságok kezelésében. Emellett nem megszorító alapú válaszokat kell adni a válságra, lesz még gazdasági visszaesés, fel kell készülni rá - hangsúlyozta A Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A több jegybankelnök részvételével zajló Lámfalussy Lectures szakmai konferencia idei központi témája a következő évtizedben várható európai és ázsiai felzárkózás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×