eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Az épülő Etele Plaza az ország legnagyobb multimodális, azaz több közlekedési módot összekötő csomópontjában, az Etele tér közvetlen közelében 2019. január 8-án. A Futureal-csoport fejlesztésében megvalósuló, bruttó 137 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontban 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások, valamint csaknem 1300 parkolóhely várja majd a látogatókat.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Béremelésről beszélt Varga Mihály, dübörgő növekedésről a szakértő

Meghaladta a piaci várakozásokat a hazai GDP tavalyi 4,8 százalékos növekedése és az elemzők szerint minden remény meg van arra, hogy idén is 4 százalék feletti legyen a bővülés.

A piaci konszenzus 4,5 százalék volt a hazai GDP 2018-as növekedésére, így a Központi Statisztikai Hivatal által a tavalyi harmadik negyedévre közölt 5, illetve az egész évre közölt 4,8 százalékos adat meghaladta a várakozásokat – mondta az InfoRádiónak a Takarékbank elemzője. Suppán Gergely hozzátette: a vártnál nagyobb bővülést azonban előrevetítette a KSH által megjelentetett kedvező ipari, építőipari és kiskereskedelmi statisztika is.

A szakértő szerint minden ágazat jól teljesít Magyarországon, egyesekben pedig „kifejezetten dübörög a növekedés”, ilyen az építőipar és az infokommunikáció.

Mint az elemző mondta: bár a gépjármű-gyártás erősen hozzájárul az ipar növekedéséhez, de látszik, hogy az ágazat „több lábon áll”. Az építőipar – bár csupán 5 százalékos a gazdaságon belüli súlya – erős teljesítményével jelentősen támogatta a gazdaság fejlődését.

Suppán Gergely elmondta: 2018-ban jelentős volt a bérkiáramlás, amely – lassulva ugyan, de – 2019-ben is fennmaradt. A reálbér-növekedés az elemző szerint tarthatóvá teszi a fogyasztás növekedésének dinamikáját. Továbbra is jelentős a működőtőke-beáramlás, és várhatóan felfutnak az uniós beruházások is, ez kedvez a 2019-es növekedési kilátásoknak is.

Bár a külső konjunktúra „ijesztő látványt mutat”, minden remény megvan, hogy 4 százalék fölötti legyen az idei növekedés.

A Takarékbank elemzője azt is elmondta, hogy a hazai GDP-növekedés mind a harmadik negyedéves, mind éves alapon az Eurostat adatsora szerint is kedvező. A harmadik negyedéves adattal Magyarország az európai országok között a harmadik, az éves 4,8 százalékos növekedéssel pedig a második legjobban teljesítő ország. Előbbinél Litvánia és Lettország, utóbbinál pedig Lettország előzte meg 2018-ban Magyarországot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×