eur:
394.2
usd:
370.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Spárga gratin curry mártással a Repeta Lakásétteremben.
Nyitókép: Kallos Bea

Felélték az áfacsökkentést a vendéglősök

Hiába csökkent két lépcsőben öt százalékra az éttermi szolgáltatások áfája, egy év alatt hat százalékkal emelkedtek az árak a vendéglőkben. A különbözetet elvitte a bérfejlesztés.

Tavaly január óta kedvezményes, 5 százalékos áfát alkalmaznak az éttermi étel és a helyben készült alkoholmentes italok fogyasztására, de nem a vendégek számlája lett alacsonyabb, hanem a vendéglátósok jártak jól: főleg bérekre és az elmaradt fejlesztésekre fordíthatták a „megspórolt” áfát. A Privátbankár.hu és az mfor.hu közösen megnézte, mire ment az áfacsökkenésből származó többletpénz.

A kormány két lépcsőben csökkentette a helyben történő étel- és alkoholmentes italok fogyasztását terhelő általános forgalmi adót. Elsőként 2017. elejétől 27-ről 18-ra, 2018. január 1-jétől pedig 18 százalékról 5 százalékra csökkent az áfakulcs. Az új éttermi áfakulcs hatására azonban nemhogy mérséklődtek, még nőttek is az árak, még a pénzügyi tárca is azt írta a konvergenciaprogramban, hogy

"az éttermi szolgáltatások körében az áfakulcs mérséklése nem jelent meg az árakban.”

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb inflációs adatsora szerint az éttermi étkezés 2018 decemberében 5,9 százalékkal volt drágább, mint 2017 decemberben, tehát amikor még a magasabb, 18 százalékos áfát alkalmazták az éttermi szolgáltatásokra. A szakértők szerint

a vendéglátósok az áfacsökkentést visszaforgatták az üzletbe, részben bérekre, részben felújításokra, amelyek az elmúlt években elmaradtak.

Az elmúlt évben a bérek átlagosan 15 százalékkal nőttek a vendéglátóiparban, a legnagyobb bérnövekedés egyértelműen a szakácsoknál, mosogatóknál volt tapasztalható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×