eur:
394.51
usd:
369.85
bux:
65193.1
2024. április 19. péntek Emma
Idős házaspár beszélget Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn 2015. október 1-jén. Az ENSZ-közgyűlés 1991-ben határozott az idősek világnapja megtartásáról. Az idősödés kora a 60. életévben kezdődik, az időskort 75 éves kortól szokás számítani. A világon több mint 600 millió 60 évnél idősebb ember él.
Nyitókép: MTI Fotó: Balázs Attila

Fontos változások a nyugdíjasok foglalkoztatásában

Több, a nyugdíjasok foglalkoztatását ösztönző változás is életbe lép 2019. január 1-től, így kevesebbe kerül majd az öregségi nyugdíjasok foglalkoztatása a munkáltatók számára - mondta az InfoRádiónak Kissné Horváth Marianna, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója.

2019. január 1-jétől a saját jogon nyugdíjasnak minősülő munkavállaló kikerül a biztosítottak köréből, azaz nem lesz biztosított,

a munkaviszonyból származó jövedelmét nem terhelik az egyéni járulékfizetési kötelezettségek, vagyis a nyugdíjjárulék és az egészségbiztosítási járulék

- közölte az InfoRádióval Kissné Horváth Marianna, a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója.

"Nyugdíjas munkabéréből csupán a személyi jövdelemadót vonják le"

- foglalta össze Kissné.

"Pozitív változás a foglalkoztatók számára, hogy a nyugdíjas munkavállalók munkabére után nem kell megfizetni a 19,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalék szakképzési hozzájárulást sem, tehát

a nyugdíjasok alkalmazása 21 százalékkal olcsóbb lesz, a nyugdíjas munkavállalók pedig 14 százalékkal többet vihetnek haza a bruttó munkabérből".

A változások csak a Munka törvénykönyve hatálya alatt foglalkoztatottak esetében érvényesek - hangsúlyozta a szakember.

A keresetkorlátot is érinti egy fontos változás

"Azok, akik a nők 40 éves jogosultsági idejével részesülnek nyugellátásban, a nyugdíj igénylésekor általában még nem érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjtörvény egy olyan korlátozást alkalmaz, hogy mindaddig,

amíg az érintettek nem érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt, keresetkorlát vonatkozik rájuk, vagyis a minimálbér 18-szorosát kereshetik egy évben

úgy, hogy mellette nyugdíjat kapnak.

Amennyiben átlépik ezt az összeget, akkortól az év végéig szünetel a nyugdíjfolyósítás.

Január 1-től életbe lépő változás, hogy a munkaviszonyban foglalkoztatott, 40 év jogosultsággal nyugdíjba vonuló hölgyek esetében a munkaviszony alapján kifizetett bér nem fog beleszámítani a keresetkorlátba, ugyanis nem lesz járulékalap.

Innentől az érintettek bármennyit kereshetnek, a keresetkorlátba a jövedelmük nem számít bele, de ez csak a munkaviszonyra vonatkozik. Ha például valaki felügyelőbizottsági, igazgatósági tiszteletdíjat kap, ami a minimálbér 30 százalékát meghaladja és így járulékalapot képez, az továbbra is beleszámít a keresetkorlátba" - mondta Kissné Horváth Marianna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×