eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Rendőri kísérettel halad Budapesten, a Ferihegyi repülőtérre vezető úton az a román orvoscsoport, amely a román légierő C27-es Spartan típusú katonai szállítógépén érkezett a Liszt Ferenc-repülőtérre 2013. augusztus 30-án. A repülőgép orvosokat és egészségügyi felszerelést hozott Budapestre a reggeli tömegbaleset román sérültjeihez. Az M5-ös autópályán péntek kora reggel történt tömegbalesetben hárman meghaltak - mindhárman román állampolgárok -, 31-en megsérültek.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Jövőre megugorhat az infláció, de nem lankad a fogyasztási kedv

Javította idei növekedési várakozását a Kopint-Tárki. A Konjunktúrakutató szerint a gazdasági növekedés idén 4,8 százalék lehet Magyarországon, ami 0,2 tized százalékponttal magasabb, mint az októberi előrejelzés - tudta meg az InfoRádió.

A harmadik negyedévi, kiugróan kedvező adat után a 2018-as adatot is át kellett alakítani, végig kellett gondolni, feljebb kellett emelni, így a Kopint-Tárki Zrt. már 4,8 százalékos gazdasági növekedést vár a 2018-as év egészére. Mint az InfoRádió Palócz Évától, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatójától megtudta, egy negyedéves adat híján,

az első három negyedéves adatból is egyértelművé vált, hogy javítani kell az átlagon, aminek a harmadik negyedéves, 5 százalékos növekedés a fő oka.

"A jövő évi előrejelzésünket is felemeltük a harmadik negyedéves adat megérkezése után, részben pedig átszámítottuk az európai uniós támogatású projekteknek a lefutását, és most úgy látjuk, hogy az a beruházási ütem, amely ebben a negyedévben jellemző, részben építőipari beruházásoké, az jövőre nem fog lankadni, hanem nagyjából szinten marad, vagy csak nagyon kevéssel mérséklődik" - ecsetelte Palócz Éva.

Fogyasztás: az bizony lesz

Másik fontos tényezőként a fogyasztás dinamikájáról is azt gondolják, hogy

ha nem jön közbe semmi drámai esemény, akkor 4 százalék fölötti lesz a növekedés üteme.

Termelési oldalon a GDP-t szintén az építőipar húzta, kérdés, hogy jövőre szakemberrel hogy fogja bírni az ágazat. A többi ágazatnál: a szolgáltatások volumene is 4 százalékkal bővülhet, itt a keresletet a növekvő fogyasztás adja meg.

Az ipari teljesítmény - mint Palócz Éva rámutatott - nagyon erősen ki van téve a nagy autógyárak termelésének,

de úgy vélik a szakemberek, hogy kis javulás ebben is várható jövőre.

Pénzromlás

Az inflációról Palócz Éva azt monda, hogy lassan, de megindultak a fogyasztói árak felfelé.

"2,9 százalékot mondunk, de ez lehet akár 2,8 is, ha az üzemanyagárak esni fognak az év végéig" - elemezte a számok alapján a kilátásokat Palócz Éva. Mint mondta,

a jövő évi előrejelzés szerint 3,4 százalék lehet az infláció,

amit jelentősen befolyásolhat az olaj világpiaci árának alakulása. Azért ütemes áremelkedést várnak ezen a fronton is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×