INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

robot

munkaerő

digitalizáció

Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.

Fenyegető jóslat: öt év, és jönnek a robotok

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Az egyszerűbb folyamatokra, különösen a termelésre épülő feladatokat vehetik át először a gépek, robotok a munkaerőpiacon - közölte az InfoRádió kérdésére a Metropolitan Egyetem docense, Király Zsolt, aki szerint az alkotói készségek felértékelődnek, ezeket ugyanis nehéz gépesíteni.

Nagyon sokan úgy gondoloják, hogy a robotizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra történő megérkezése odébb van, de Király Zsolt, a Metropolitan Egyetem docense szerint ez tévedés, mert már jelen van.

"Nagyon sok olyan eset van, például az ügyfélszolgálat területén, ahol robotokra, chat-botokra építenek" - hozta példaként Király, de az autógyártásban és egyéb gyártási területeken is megjelentek már a félautomata megoldások. Természetesen az intenzívebb megjelenésre még várni kell, de már nem sokáig: szerinte körülbelül öt évet.

"A nemzetközi példák, illetve a technológiai terjedés alapján

az autógyártásban az emberi erőforrás mint élő munka szerepe kisebb lesz, mert sokkal költséghatékonyabb lesz a robotizáció"

- vetítette előre a docens.

Azok az emberek tehát,

akik olyan munkát végeznek, ami automatizálható, robotizálható, digitalizálható, tarthatnak attól, hogy abban a munkakörben feleslegessé válnak, az ügyfélszolgálati munkatársak például közvetlenül érintettek.

"Néhány évvel ezelőttről globális pénzintézetek felső vezetői köréből szivárgott ki olyan gondolat, hogy az ügyfélszolgálatosaik felét 2025-ig kiváltják robotokkal" - hozta fel példaként Király Zsolt.

Erre a kihívásra a digitális képzettséget tartja részben megfelelő védekezésnek, emellett pedig minden olyan dolog művelését, ami megkülönbözteti az embert a robottól - társas intelligencia, művészetek, sport, kreatív területek.

"És érdemes vállalkozóként gondolkodni akkor is, ha alkalmazott vagyok, ami a bizonytalanságtűrést, döntésképességet, kockázatvállalást, agilitást, proaktivitást jelent"

- tette hozzá Király Zsolt.

Nyitókép: Nyikos Péter

Kapcsolódó hang

Robotizáció a munkaerőpiacon - Király Zsolt
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018