eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Egy autó karosszériája a gyártósoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: Nyikos Péter

Fenyegető jóslat: öt év, és jönnek a robotok

Az egyszerűbb folyamatokra, különösen a termelésre épülő feladatokat vehetik át először a gépek, robotok a munkaerőpiacon - közölte az InfoRádió kérdésére a Metropolitan Egyetem docense, Király Zsolt, aki szerint az alkotói készségek felértékelődnek, ezeket ugyanis nehéz gépesíteni.

Nagyon sokan úgy gondoloják, hogy a robotizáció, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia munkaerőpiacra történő megérkezése odébb van, de Király Zsolt, a Metropolitan Egyetem docense szerint ez tévedés, mert már jelen van.

"Nagyon sok olyan eset van, például az ügyfélszolgálat területén, ahol robotokra, chat-botokra építenek" - hozta példaként Király, de az autógyártásban és egyéb gyártási területeken is megjelentek már a félautomata megoldások. Természetesen az intenzívebb megjelenésre még várni kell, de már nem sokáig: szerinte körülbelül öt évet.

"A nemzetközi példák, illetve a technológiai terjedés alapján

az autógyártásban az emberi erőforrás mint élő munka szerepe kisebb lesz, mert sokkal költséghatékonyabb lesz a robotizáció"

- vetítette előre a docens.

Azok az emberek tehát,

akik olyan munkát végeznek, ami automatizálható, robotizálható, digitalizálható, tarthatnak attól, hogy abban a munkakörben feleslegessé válnak, az ügyfélszolgálati munkatársak például közvetlenül érintettek.

"Néhány évvel ezelőttről globális pénzintézetek felső vezetői köréből szivárgott ki olyan gondolat, hogy az ügyfélszolgálatosaik felét 2025-ig kiváltják robotokkal" - hozta fel példaként Király Zsolt.

Erre a kihívásra a digitális képzettséget tartja részben megfelelő védekezésnek, emellett pedig minden olyan dolog művelését, ami megkülönbözteti az embert a robottól - társas intelligencia, művészetek, sport, kreatív területek.

"És érdemes vállalkozóként gondolkodni akkor is, ha alkalmazott vagyok, ami a bizonytalanságtűrést, döntésképességet, kockázatvállalást, agilitást, proaktivitást jelent"

- tette hozzá Király Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×