eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Takács Ernő: sokat kell még fejlődnie a hazai lakásállománynak

Az öt százalékra csökkentet építési áfa a parlament minapi döntése alapján nagyjából 25 ezer ingatlanra érvényes – ennyi volt a hatályos építési engedélyek száma a hónap elején. Erről beszélt az InfoRádiónak Takács Ernő, az Ingatlanfeljesztői Kerekasztal Egyesület elnöke a VI. Ingatlanfejlesztés Napja alkalmából.

Akkor indultak meg a lakófejlesztések, amikor 27 százalékról 5 százalékra szállították le az áfát – emlékeztetett az Arénában Takács Ernő, kiemelve:

  • három ével ezelőtt 8 ezer lakás épült,
  • idén 18,
  • jövőre 25 ezer új lakóingatlant fognak átadni.

Az Ingatlanfeljesztői Kerekasztal Egyesület elnökének tájékoztatása szerint Magyarországon négymillió lakás van, ahhoz, hogy 100 év alatt ez teljesen megújuljon, évente 40 ezer új ilyen ingatlan megépítésére van szükség. 2023-ig tehát 160 ezer lakásépítésre van szükség, jelenleg pedig csupán 25 ezer építési engedélyes. „Jócskán kell még majd a lakás azért, hogy ez a piaci egyensúly kialakuljon” – fogalmazott.

A megújulás jelenlegi aránya Magyarországon 100 helyett 200 év, a régióban ezzel itthon a legrosszabb a helyzet.

Ez azért lényeges, mert a régi lakások hűtése, fűtése és működtetése nem energiahatékony, ezáltal kevéssé járulnak hozzá a fenntarthatósághoz. A szakértő szerint a családi házak a legkevésbé hatékonyak, ezek szigetelése többmilliós beruházást jelent. A pesti bérházak hőszigetelési együtthatója sem elegendő – tette hozzá.

„Nagyon sokat ezen a területen még fejlődnünk ahhoz, hogy egy modernebb lakásállománnyal és egy megújulni képes lakásállománnyal rendelkezzünk” – fogalmazott Takács Ernő, hozzátéve: az urbanizációhoz is új lakóingatlanokra van szükség.

A teljes beszélgetést meghallgathatják kedd este hat órától az Inforádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×