eur:
394.94
usd:
363.49
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Frankfurt, 2018. január 29.2017. augusztus 2-án Frankfurtban készített kép egy dízel Volkswagen kipufogóiról. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: Michael Probst

Egekben a dízel ára a benzinéhez képest - és ez így is marad

Szerdán tovább csökken és 369 forint lesz a benzin literenkénti átlagára, miközben a dízel ára 421 forint marad, a különbség a világgazdaság bővülésével és az így megnövekedett kereslettel magyarázható az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint.

Átlagosan 50 forint a literenkénti árkülönbség a dízelüzemanyag és a benzin között, ami még nagyobb is lenne, ha nem lenne a dízel adótartalma a benzinénél alacsonyabb 12,5 forinttal - mutatott rá az InfoRádiónak Pletser Tamás, az Erste Bank elemzője.

"A különbség egyik oka az, hogy

a dízelkereslet lényegesen meghaladta a globális benzinkeresletet,

ami mögött a gazdaság és az infrastrukturális beruházások növekedése áll. A másik, hogy a világ finomítóipara nem tudott megfelelően reagálni erre a keresletváltozásra" - tette hozzá.

Várakozásai szerint

a mostani árkülönbség fennmaradhat, sőt még tovább nőhet. Egyetlen tényező vethet ennek gátat: "ha jön egy globális lassulás, elsősorban Indiában, Kínában,

ez ugyanis olyan erejű lenne, hogy csökkenteni tudja az ollót" - mondta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Soha nem látott vagyon füstölt el a magyarok bankszámláiról, de végre van, aminek örülhetünk

Ugyan a tavalyi utolsó negyedévben végre nem nőtt tovább a sikeres csalások értéke az előző negydévhez képest, ám éves alapon még így is duplázást láthattunk. 2023-ban egyetlen év alatt 23,2 milliárd forintnyi sikeres visszaélés történt a nem kártyás elektronikus pénzforgalomban. A digitális pénzforgalom naposabb oldalát tekintve az látszik, hogy a mobilfizetések gyorsan terjednek, a kártyákkal már kétszer többet fizetünk, mint amennyi készpénzt veszünk fel velük, és a fizetési kérelmek száma is nagyot emelkedett. A hazai pénzforgalom legfontosabb trendjeiről júniusi Financial IT konferenciánkon részletesen is szó lesz.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×